Publicus Intézet;közvéleménykutatás;

Publicus: csökkent, de tart az ellenzék előnye

Mozgó célpontra lőnek a közvélemény-kutatók, legalábbis nehéz mással magyarázni a 444.hu-hoz kiszivárgott friss felmérést, valamint a Publicus Intézet lapunknak készült, november végi kutatását.

A portál azt állítja, hogy szerdán kapták kézhez az ellenzéki pártok vezetői azt az egyelőre nem nyilvános felmérést, amelyből kiderült: a teljes lakosságban 46 százalékos a Fidesz-KDNP, és csak 32 százalékos az ellenzéki pártok közös listájának támogatottsága. A 444.hu-hoz kiszivárgott felmérésről egyébként a portál nem árult el túl sok információt, nem derült ki többek között, hogy mikor történt az adatfelvétel, mik voltak a pontos kérdések, illetve milyen módon vették fel a kutatást. A 14 százalékos különbség annak fényében is meghökkentő, hogy az utóbbi időszakban a különböző közvélemény-kutató cégek szoros versenyt jósoltak, többen ellenzéki győzelemmel számoltak. A lapunknak kutató Publicus Intézet legfrissebb, november végi kutatása is ezt igazolja: az összes megkérdezett 36 százaléka az ellenzéket támogatná, míg 32 százaléknyian a Fidesz-KDNP-t. Pulai András, a Publicus Intézet vezetője a Népszavának azt mondta, kis mértékben náluk is csökkent az ellenzék előnye, ám a verseny továbbra is teljesen nyitott. A közvélemény-kutató megjegyezte, az ellenzék erőforrásait maximálisan kihasználó és sikeres előválasztási időszakhoz képest természetes a lassulás, „de most jön a népszavazási aláírásgyűjtés, ami sok lendületet adhat”.

A kutatásból kiderült az is, hogy a válaszolók nagy többsége elmenne egy most vasárnapi voksolásra. Kimagasló a Fidesz (92), a Jobbik (95) és a DK (96) szavazóinak aránya, de a MSZP-Párbeszéd szimpatizánsainak a 89 százaléka is részt venne a szavazáson. Budapesten 88, míg a megyeszékhelyeken 82 százaléknyian ígérték a részvételüket, de még a sokszor apátiába süllyedő községek lakóinak kétharmada is biztosan választana.

A pártok népszerűségi listáját magasan vezeti a Fidesz, 31 százaléknyian voksolnának a kormánypártra az összes megkérdezett közül, a legerősebb ellenzéki párt pedig a DK lett 11 százalékkal. A MSZP-P 8, a Jobbik 6, a Momentum 4, a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom 2, az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 1 százalékra számíthatna. Érdekesség, hogy a Publicus említ egy olyan szavazótípust is, amely egyik ellenzéki pártra sem szavazna, viszont az összefogást támogatja. Ők 7 százalékon állnak. A bizonytalanoknál vezet az ellenzék 17-10-re, viszont a kormánypárt 37-33-ra a nyugdíjasoknál.