EMIH;

2021-12-20 07:30:00

Tévedés lett a vállalhatatlan mondatból

Az egyházak közös családvédelmi nyilatkozatába a Köves Slomó vezette EMIH javaslatára került be az a kiegészítés, ami tiltakozást váltott ki a Mazsihisz részéről. Az ominózus mondat az EMIH szerint félreérthető formában jelent meg.

Tizennégy magyarországi egyház, felekezet nemrég közös állásfoglalást adott ki a „házasság, a család és az emberi méltóság” védelmében. Az aláírók között van a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) is. Az egyik mondat vihart kavart: „A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja.”

Frölich Róbert országos főrabbi a Mazsihisz közgyűlésén hangsúlyozta, hogy a kitétel sértő és kirekesztő azokra nézve, akik nem élnek házasságban, a megállapítás ellentétes a zsidóság értékrendjével, hagyományaival, tanításával. Az általa „vállalhatatlannak” minősített mondat az előzetes tervezetben nem szerepelt. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a saját hibájának tudta be, hogy az említett mondat fölött a sok egyeztetés és módosítás után elsiklott a figyelme. A Mazsihisz közleményben kért elnézést.

Miután nyilvánvalóvá vált, hogy az idézett kijelentés nem a Mazsihisz álláspontját tükrözi, lapunk megkereste az EMIH-et.

„A nyilatkozat egyeztetése során több szövegváltozat is készült. A magunk részéről fontosnak tartottuk, hogy a szövegben ne csak keresztény, hanem zsidó hivatkozások is legyenek” – áll az EMIH válaszában. A nyilvánosságra hozott szövegben azonban egy mondat „valóban félreérthető formában jelent meg”. Az EMIH pontosítása alapján így szól helyesen: „A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság egyik alappillére”.

A mondat így azt jelenti, hogy a Tóra szerint a nő és férfi közötti testi kapcsolat, a szexualitás a házasság révén nyer méltóságot, nem pedig arról szól, hogy kinek jár az emberi méltóság. Az ugyanis minden embernek jár függetlenül tetteitől, nézeteitől vagy életvitelétől. Ez éppúgy része a biblikus álláspontnak, mint a házasság intézményének szentsége – közölte az EMIH.

Bár az EMIH konkrétan nem állította, hogy az általa javasolt mondatot valaki átírta, a válaszból akár erre is lehet következtetni. Nem sikerült kiderítenünk, pontosan mi történt. Információink szerint annyi biztosra vehető, hogy az állásfoglalást az összes aláíró egyház, felekezet képviselője látta és jóváhagyta, mielőtt a szöveget publikálták volna.