közvélemény-kutatás;

2021-12-20 18:15:42

Megvan, ki csinálta a rejtélyes kutatást, ami tetemes Fidesz-előnyt mért

Az Index szerint a mérést az Iránytű Intézet és a 21 Kutatóközpont készítette

Az Indexhez szivárgott ki annak a nem nyilvánosságnak szánt közvélemény-kutatásnak a részletei, amelynek főbb eredményeit korábban a 444 szellőztette meg (s amelyről lapunk is beszámolt), s amelyből egyebek között az derült ki, hogy jóval kevésbé népszerű az ellenzéki összefogás annál, mint amit előtte mértek.

Eszerint a teljes lakosságra nézve 46%-os a Fidesz-KDNP, és csak 32%-os az ellenzéki összefogás listájának a támogatottsága. Az eredmények publikálása után nem sokkal több ellenzéki politikus és szakember is kritizálta a gyér adatok miatt. Ellenzékiek arról is beszéltek, hogy nem láttak ilyen kutatást. Ennek fényében érdekes, hogy az Index szerint a mérést az Iránytű Intézet és a 21 Kutatóközpont készítette személyesen Márki-Zay Péternek. A Telexnek azonban a kutató szervezetek tagadták a felmérést.

Az Index cikke szerint az adatfelvételt az Iránytű végezte kétezer fős minta telefonos megkérdezésével december 6. és 11. között amerikai tanácsadók segítségével, amerikai módszertannal, ez eredményezhette a rendhagyó eredményeket.

Az Index cikkének megjelenése után a 21 Kutatóközpont Facebookon reagált. Eszerint a portál által közzétett prezentációra ráírták, hogy "választási előrejelzésnek nem használhatóak az adatok". "Nem pártpreferencia-kutatást végeztünk, nem ez volt a felmérés célja. Pártpreferencia-megoszlás tekintetében mi is azokat a felméréseket tartjuk mérvadónak, amelyek azzal a céllal készültek. A prezentációból önkényesen kiragadott adatok nem számítanak kész kutatási eredménynek, azokat a továbbiakban nem kívánjuk kommentálni" - áll 21 Kutatóközpont posztjában.