WHO;egészségügyi dolgozók;munkaerőhiány;COVID-19;

WHO: globális egészségügyi munkaerőhiány fenyeget

Az orvosok és az ápolók két éve szinte éjjel-nappal dolgoznak világszerte. A nemzetközi szervezet szerint most a kormányokon a sor.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggódik amiatt, hogy a koronavírus-járvány idején a súlyos munkakörülmények és a megfelelő támogatás hiánya miatt sok egészségügyi szakembert veszítettek el - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató (képünkön) egy hétfői genfi tájékoztatón. A szervezet vezetője felhívta a figyelmet az orvosok és ápolók világszerte növekvő hiányára. Mint mondta, az orvosok, ápolók több mint két éve éjjel-nappal dolgoznak, és sokan közülük kiégtek, nem kapnak megbecsülést a munkájukért.

Emlékeztetett arra, hogy a világjárvány kezdetén sok támogatást kaptak az egészségügyi dolgozók, de ezt tettekre kell váltani, és a kormányoknak segíteniük kell a munkakörülményeik javításában a fizetés és a képzés terén. A főigazgató szerint a Covid az egész egészségügyi rendszer számára kihívássá vált, és egy olyan időszakban, amikor több dolgozóra - ápolókra és orvosokra - van szükségünk, valójában elveszítjük őket.

Ezért felszólította a médiát, emlékeztesse az országokat, hogy valóban fektessenek be az egészségügyi rendszerekbe, különösen a munkaerőbe. Szólt arról is, hogy a koronavírus omikron variánsa gyorsabban terjed, mint a delta változat, és fertőzéseket okoz a beoltott vagy a betegségből felépült emberek körében. Észrevétele összhangban áll a londoni Imperial College múlt heti tanulmányának megállapításával, amely szerint az újrafertőződés kockázata több mint ötszörös, és nincs jele annak, hogy az omikron variáns enyhébb lenne, mint a delta.

Gebrejeszusz kijelentette, 2022 legyen az az év, amikor „véget vetünk a világjárványnak”, és sürgette a nemzeteket, hogy fordítsanak forrásokat az egészségügyi alapellátáson alapuló fenntartható egészségügyi rendszerek kiépítésére, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyetemes hozzáféréssel. A WHO adatai szerint a világjárvány kezdete óta csaknem 274 millióan fertőzödtek meg a koronavírussal, amely több mint 5,35 millió áldozatot szedett.