lemondás;bíró;Vadász Viktor;

Nemzetközi szervezetnél folytatja a lemondott bíró

Az Európai Jogakadémia (Academy of European Law – ERA) igazgató-helyettese lesz január 1-től Vadász Viktor, s mivel a tisztség összeférhetetlen a hazai munkájával, ezért lemondott bírói tisztségéről.

A németországi Trierben székelő ERA három évre szóló vezetői állását pályázaton nyerte el a Fővárosi Törvényszék (FT) eddigi bírája. A hvg.hu vette észre, hogy a kedd esti Magyar Közlönyben már meg is jelent a köztársasági elnök felmentő határozata: „lemondására tekintettel dr. Vadász Viktort 2021. december 31-ei hatállyal bírói tisztségéből felmentem”. Vadász amellett, hogy az FT büntető ügyszakos bírája volt, 2018 óta az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjaként és szóvivőjeként is dolgozott.

Lapunk kérdésére Vadász Viktor elmondta, nem politikai okokból hagyja el a magyar bírói kart, de az, hogy külföldi állásra pályázott, annak is betudható, hogy úgy látja, lényegi pozitív változás nem történt a magyar igazságszolgáltatási rendszerben. Sőt, minden változás ennek az ellenkezőjére utal; a bíróságok függetlensége szempontjából nem volt kedvező Varga Zs. András év eleji Kúria-elnökké való kinevezése, és Senyei György Barna Országos Bírósági Hivatal (OBH) eddigi elnöki tevékenysége sem hozta el Vadász megítélése szerint az OBT és a bírák által nagy bizakodással várt pozitív fordulatot. A most elnyert tisztség ugyanakkor illeszkedik az eddigi munkájához, hiszen korábban több mint két évig volt a Magyar Igazságügyi Akadémia igazgatója, az ERA pedig egy bírák, ügyészek és ügyvédek oktatásával foglalkozó független intézmény, továbbá Vadász korábban nemzetközi szervezetnél is képviselte a magyar bírói kart.

Mostani megbízatása ugyan három évre szól, de reményei szerint ennél hosszabb ideig tudja az ERA-n folytatni a pályáját. Hogy ül-e még Magyarországon bírói pulpituson, nem tudta megmondani, a szívéhez természetesen közel áll az ítélkezés, de egyelőre nem tervez visszatérni a magyar igazságszolgáltatásba. Mint ahogy az sem szerepel a tervei között, hogy politikai pályára lépjen. Az OBT-ben a helyét egy póttag veszi át, a bírói tanács szóvivői tisztségét pedig Vasvári Csaba látja el a jövőben.

Vadász Viktor – az OBT szóvivőjeként, a bírói tanács „arcaként” – korábban gyakran kritizálta az OBH, és annak korábbi elnöke Handó Tünde bírósági igazgatási tevékenységét. Handó OBH-elnöksége idején eredménytelenül pályázott az FT elnöki posztjára is. Mint a pályázati meghallgatás nyilvános jegyzőkönyvéből kiderült, Handó fenyegetésként értelmezte Vadász mondatait arról, hogy mennyire kiszolgáltatott egy magyar bíró a bírósági vezetőknek, a munkahelyi körülményeknek, egyszóval a bírósági igazgatásnak, az OBH-nak. Távozásával egy aktív, igazgatási ügyekben a mai rendszerrel szemben gyakorta kritikus bírót veszít az ország.