karácsony;klíma;

2021-12-24 10:00:00

Egyszer volt, hol nem volt a fehér karácsony

Számunkra az ünnepek hozzátartozója a hóval borított táj, de a felmelegedés világszerte átalakítja a hagyományokat.

Szánkót ajándékozni karácsonyra Magyarországon jó ötlet, csak nem biztos, hogy alkalom is lesz használni - talán a magasabb hegyeket leszámítva - egy-két napnál többet. Hollandiában 24 év telt már el úgy, hogy nem rendezhették meg a 200 kilométeres, 11 várost érintő, a befagyott csatornákon rendezett hagyományos korcsolyaversenyt, mert sohasem érte el a minimálisan szükséges 15 centiméteres vastagságot a jég - derül ki a BBC cikkéből. És nem jó a helyzet a Fülöp-szigeteken sem, ahol a világ leghosszabb karácsonyi szezonja zajlik: szeptember elsejétől január hatodikáig. Persze ott nem a hó vagy a jég hiánya rontja a képet, hanem a felmelegedés következtében emelkedő tengerszint. Az emberek színes, csillag alakú lampionokkal (parol) díszítik a fákat ezekben a hónapokban. ,,Karácsony reggel 50 éve minden évben készítettünk fényképeket azoknál a templomoknál, amelyek ott álltak, ahol az anyám felnőtt. Most úgy néz ki, ez a hely hamarosan eltűnik” - mondta Mitzi Jonelle Tan, manilai klímaaktivista. A Fülöp-szigetek a klímaváltozásnak legkitettebb helye közé tartozik a világon, átlagban több mint 20 tájfun sújtja évente, amelyek súlyos áradásokat okoznak, és nincs ez másképp a karácsonyi időszakban sem. Tavaly a Goni-tájfun 225 kilométeres szele végzett hatalmas pusztításokat. Tan azt mondja, az özönvizek már a parolék felhelyezését is ellehetetlenítik, a klímaváltozás a karácsonyi tradíciókat fenyegeti.

Puerto Rico-ban jellegzetes karácsonyi hagyomány a parranda, amikor az emberek az utcákat járják énekelve, zenélve és meglátogatják családtagjaikat, barátaikat, ismerőseiket. Megtartották a népszokást 2017-ben is, amikor a szeptemberben az országot sújtó ötös erősségű Maria hurrikán miatt energiahiány volt és a majdnem az egész országot sötétség borította még januárban is. ,,Soha nem éreztem sérülékenyebbnek magam. Az alagsori szobában ültünk, nem tudtunk kapcsolatba lépni az apámmal és a barátaimmal. Autókat láttam felemelkedni, pálmafák repültek a levegőben” - mesélte a 19 éves Salvador Gómez-Colón. A Maria a legerősebb vihar volt 1956 óta, és egy 2019-es tanulmány szerint az ilyenek valószínűsége a klímaváltozás következtében megötszöröződött a térségben.

A víz megváltoztatta a karácsonyi szokásokat Brazília központi államában, Goiás-ban lévő Anápolisban is. A karácsony itt is korán, november 24-én kezdődik, fényekkel díszítik fel a házakat, a családok összegyűlnek felállítani a fát. Ebben az évben az árvíz miatt véget kellett vetni az összejöveteleknek. ,,Sokat változott a karácsony gyerekkorom óta. Régen mindig a ház körül játszottunk. Ma már ez lehetetlen a víz miatt” - magyarázta a szintén 19 éves Daniel Holanda. Goiásban található a Cerrado nevű fás szavanna, jaguárok és óráshangyászok élőhelye, gazdag ökológiájú terület. A tudósok kevesebb mint harminc évet adnak mielőtt mindez összeomlik, nem csak a víz, hanem a szárazságok, és a terjeszkedő mezőgazdaság is fenyegetik, nem ritkák a bozóttüzek. A karácsonyesti összejövetelek a víz okozta áramkimaradások miatt egyre gyakrabban gyertyafénynél zajlanak, és így a házak fénydíszeit sem tudják kihelyezni.