vakcina;Pfizer;omikron variáns;

2021-12-23 18:56:11

Cáfolja Orbánt az Európai Bizottság

A miniszterelnök a kormányinfón jelentette be, hogy rendelt 9,5 millió adag omikron elleni Pfizer-vakcinát egy új szerződés keretében.

Nem létezik olyan új vakcinabeszerzési szerződés, amelyről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt keddi nemzetközi sajtótájékoztatóján - közölte a Telex megkeresésére az Európai Bizottság. A kormányfő bejelentette: Magyarország 9,5 millió adag omikron elleni Pfizer-vakcinát rendelt, amelyek 2022 végén érkezhetnek először. Elmondta azt is, a kormány nem vesz részt abban az uniós Pfizer-beszerzésben, amiből - a tagországok között egyedüliként - még májusban lépett ki, ezek az oltóanyagok ugyanis egy új szerződés keretében érkeznek.

Az Európai Bizottság viszont nem tud ilyenről. Közölték: ilyen megállapodás nem született, és ha lesz omikron-specifikus vakcina, az is a májusi szerződés részeként kerül a tagországokba, így Magyarországra is – ahogy már az 5–11 éveseknek szánt vakcinák is ennek a megállapodásnak a keretében érkeztek. A Bizottság azt is elárulta, a magyar kormány október 5-én szállt be az uniós beszerzésbe, amit a kormány vonakodik elismerni.

Havas Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az Indexet korábban úgy tájékoztatta, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen SMS-ben értesítette Orbán Viktort az új omikron elleni vakcinabeszerzésről. Stefan De Keersmaecker, a Bizottság egészségügyi ügyekben illetékes szóvivője a Telexnek ezt úgy tisztázta: a májusban aláírt Pfizer-szerződés kiterjed a variánsspecifikus vakcinákra is, Magyarországra is ez vonatkozik október 5-től.