Novák Katalin;végkielégítés;

2021-12-24 07:00:00

Novák Katalin akár 6 millió forinttal is távozhat

Akár 5 millió 938 ezer 200 forint is járhat a kormánypárti államfő-jelöltségért posztjáról lemondó miniszternek. Ranglétrát is kellett mászni érte.

Kis híján hatmillió forintot is kaphat Novák Katalin, a Fidesz köztársasági elnökjelöltje, ha szerdai bejelentése szerint, az Orbán Viktortól kapott új feladat miatt december 31-én lemond a családokért felelős tárca nélküli miniszter posztjáról. Az összeg a politikus háromhavi illetményének felel meg – idén március 1. óta bruttó 1 millió 979 ezer 400 forint volt a fizetése. A kormány tagjainak jogállásról szóló 2010-es törvény alapján 2022. január 1-től Novák Katalin már nem kap majd sem illetményt, sem más juttatást, hiszen nem gyakorolja hatáskörét, de minden bizonnyal felveheti az 5 millió 938 ezer 200 forintos távozási pénzt. A feltételes mód indokolt, hiszen  kinevezését csak 2020 szeptemberében vette át a miniszter Áder János köztársasági elnöktől, akitől minden valószínűség szerint legközelebb már a Sándor-palota kulcsait veheti át.

A jogszabály alapesetben úgy szól, hogy ha egy miniszter vagy államtitkár legalább három évet végigdolgozott a posztján, akkor hathavi illetmény jár neki, de ha lemond a tisztségéről, akkor csak ennek a fele, tehát háromhavi ellátás illeti meg. Ugyanezt az összeget erősíti meg a törvény egy következő passzusa is, ami szerint, ha valaki legalább egy évig betöltötte a tisztségét, akkor a féléves juttatás felére jogosult. Novák Katalin esete azonban még bonyolultabb, hiszen az említett jogállási törvény azt is szabályozza, hogy a politikai szolgálati jogviszonyban töltött időt egybe kell számítani a távozó vezető végkielégítésének meghatározásakor, márpedig a távozó miniszter 2010 óta végigjárt több tárcát, és a teljes központi hivatali ranglétrát.

A Miniszterelnökség oldalán elérhető életrajza szerint két évig miniszteri tanácsadó volt a külügyi tárcánál, majd ugyanott frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos lett újabb két évig, miközben már kabinetfőnök is volt a humántárcánál. Ezek mind vastagon politikai posztnak számítanak, ahogy az a hat év is, amit család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként húzott le az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Innen jutott el tavaly a tárca nélküli miniszteri posztig.

Ebből az következik, hogy egyéves miniszterség ide vagy oda, ha nem mondott volna le magától, akár a hathavi pénz is megillette volna Novák Katalint.

Azonban a köztársasági elnökjelölt a parlamenti mandátuma után semmit sem kap, ugyanis személyéről még a jelenlegi országgyűlés választ majd, s ha megszavazzák, akkor le kell mondania képviselőségéről, nem várhatja meg az országgyűlési megbízatásának megszűnését. Akkor ugyanis azok a képviselők, akik nem folytatják a parlamenti munkát, szintén háromhavi tiszteletdíjuknak megfelelő összeget kapnak kézhez. Ez Novák Katalin esetében 3 millió 633 ezer forintot érne, mert miniszterként csak a képviselői alapjuttatás illeti meg, s ez március 1-je óta havi 1 millió 211 ezer forint. Mivel azonban önmagában az államfői jelölés még nem jár együtt a parlamenti képviselő mandátum elvesztésével, vélhetően januárban és februárban ezt az összeget még megkapja.

Mint ismert, legutolsó vagyonbevallásában 26 millió forintos hiteltartozást tüntetett fel Novák Katalin, valamint nyolc nagy értékű ingatlant Budapest XI. kerületében, Szegeden és Balatonlellén, amelyeknek fele részben vagy kizárólagosan a tulajdonosa. Az azonban, hogy egészen pontosan miként is számolnak majd el a leköszönő miniszter lelépési pénzeivel, még nem ismert: kérdeztük a miniszter sajtósait, de nem kaptunk választ.