Donald Trump;COVID-19;oltás;Joe Biden;

2021-12-28 20:33:31

Támadás a bálvány ellen

Azért Trumpnak sem könnyű. A volt amerikai elnök híres mondása szerint akár le is lőhetne valakit a New York-i 5. sugárúton, hívei akkor sem fordulnának el tőle. Ez azonban csak addig volt igaz, amíg két hete nem kezdte el népszerűsíteni a Covid-ellenes oltást. Trump tavaly a választási kampány hajrájában súlyos koronavírus-fertőzéssel került kórházba. Csak január 20-án, elnöksége utolsó napjának reggelén olttatta be magát és a dolgot sokáig titokban is tartotta, mert tábora jelentős részben egybeesett az oltásellenesekkel. Nem világos, hogy most miért változtatott - talán 2024-es választási esélyeire gondolt, de az is lehet, hogy csapdába csalták.

A nyilvános interjú-turnéra indult volt elnököt fájdalmas meglepetésként érte, hogy a közönség egy része pfujolni kezdett, amikor a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében szerzett érdemeivel dicsekedett. A Fehér Ház ráérzett a lehetőségre. Biden elnök elismerte Trump szerepét, amit az jó érzéssel nyugtázott és megismételte, hogy a vakcina működik, mindenki oltassa be magát.

A hatás azonnali és elképesztően heves volt. „Donald Trump színtiszta gonoszként fog bevonulni a történelembe!” - harsogta az összeesküvés-elméletek megszállott szószólója, Alex Jones. Az országszerte száznál több adón hallható texasi rádiós „paleokonzervatívnak” nevezi magát, de a valóság némileg prózaibb: szélsőjobboldali, antiszemita és a fehér felsőbbrendűség híve. Szerinte minden probléma mögött a „tudjuk kik” állnak, a multik és a külföldiek pedig színlelt terrortámadásokkal és járványokkal tartják félelemben a leigázandó „igazi” amerikaiakat. Jones eddig Trump harcos támogatója volt és készségesen ismételgette az elcsalt választás meséjét. Most azonban nem kevésbé vehemensen támadja a volt elnököt, akit gyávának és Mengele 2.0-nak nevezett, amiért elismerően beszélt az oltásról. Az általa működtetett, álhírek terjesztésére szakosodott InfoWars honlap a hétvégén már arról írt, hogy Ron DeSantis floridai kormányzó sokkal jobb elnökjelölt lenne 2024-ben Trumpnál. A január 6-i események egyik szervezője, a videóblogger Ali Alexander is a volt elnök ellen fordult: „Trump, hagyd abba! Fejezd már be!… Bosszantó ez az időskori vesztes tempó!”

Más trumpisták azért ezt a kanyart is megpróbálják bevenni, szerintük bálványuk most is mesterien manőverez. A liberális sajtó egyelőre nem hisz a szemének és azt találgatja, hogy igazi szakadás történik-e Trump oldalán vagy csak kisebb szilánkok válnak le a jobboldali tömbről.