egészségügy;akció;

2021-12-29 06:00:00

Nagy nyomás a háziorvosokon

Újabb feladatokat kaptak az érintettek: Kásler Miklós és Müller Ceclília egy napon, de külön-külön utasított. Utóbbi ötmilliós bírságot is belengetett.

Visszahívási kötelezettséget rendelet el a miniszter a háziorvosok számára. Az érintettek jó része kedden kapta kézhez Kásler Miklós, a humán tárca vezetőjének legfrissebb utasítását, amelyben egyebek mellett arra kötelezik őket, hogy biztosítsák online vagy telefonos elérhetőségüket a pácienseik számára. A beérkező, de nem fogadott hívásokra mihamarabb reagáljanak akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel.

Ténylegesen létező probléma, hogy a légúti tünetekkel jelentkező, potenciális koronavírus fertőzöttek csak nehezen tudnak a háziorvosukkal beszélni. Arra panaszkodnak, hogy a vonal folyton foglalt. A lapunk által körbekérdezett háziorvosok mobiljain szinte alig, a rendelői vonalas telefonjaikon is csak elvétve van üzenetrögzítő. Így aztán egyelőre a páciens azt sem tudja megüzenni, hogy kit és hogyan kellene visszahívnia az orvosának.

Az utasítás egyben elrendeli, hogy a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”. Mint írják: lehetőség szerint a rendelőben, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol”.

A miniszter kötelezettségként írta elő azt is, hogy a háziorvosok a vírusfertőzés súlyosságától függően írjanak fel gyógyszert, valamint intézkedjenek a súlyosabb esetek kórházi beutalásáról. Az otthonukban kezelt betegek állapotát pedig kísérjék figyelemmel.

Ezt az utasítást ugyanazon a napon kapták meg a háziorvosok a minisztertől, mint azt, amelyben a tiszti főorvos ötmilliós bírság kilátásba helyezésével elrendeli, hogy januárban egy hétvégén tartsanak oltási akciót. – Nem látom semmi értelmét, és nem is találok semmilyen logikus magyarázatot arra, miért kellene a háziorvosoknak hétvégén külön oltási akciónapokat bevállalniuk: csak arra tudok gondolni, hogy a kormány valamiért bepánikolt, és ilyen átgondolatlan intézkedéssel próbálja meg fokozni az „oltakozási kedvet” – így reagált lapunknak Darvai László ostorosi háziorvos Müller Cecília határozatára, miszerint januárban a háziorvosoknak legalább egyszer pénteken és szombaton úgynevezett oltási hétvégét kell vállalniuk, s amennyiben ezt nem teszik, úgy 30 ezertől 5 millió forintig terjedő bírsággal sújthatók. A Heves megyei faluban hétköznaponként eddig is oltották azokat, akik nem akartak esetleg oltópontra bemenni, az ő számuk azonban csekély. Ezért szerinte egyáltalán nem életszerű, hogy egyetlen kijelölt hétvégén bármelyik páciense csak úgy besétálna, hogy éljen a felajánlott, soron kívüli extra oltási lehetőséggel. – Ez ma is adott, széles „repertoárból” válogathat az, aki oltást akar. Aki ezt kifejezetten helyben, a saját orvosánál akarta megtenni, jellemzően már megtette – tette hozzá.

– Övön aluli ütések érzem, hogy miközben folyamatosan a frontvonalban harcolunk, kockáztatjuk az életünket, teljesítjük a lehetetlent, három ember munkáját végezzük, főleg a vidéki falvakban, akkor egy ilyen határozatban ötmilliós bírsággal fenyegetnek, ha nem vállalok oltási hétvégét – így fogalmazott Sértő-Radics István, aki Szabolcs megye keleti részén, az ukrán határ mentén több kisebb település háziorvosaként dolgozik. Mint mondta, lassan olyan macskáknak érzik magukat a háziorvosok, akiknek József Attila szavaival élve egyszerre kellene kint és bent is egeret fogniuk. Hozzátette: volt olyan hete decemberben, amikor ötven koronavírusos beteget tartottak nyilván a praxisában egyszerre.

Egy Borsod megyében dolgozó háziorvos pedig arról beszélt: amikor megkapta az Országos Oltási Munkacsoport levelét, hogy oltási hétvégét kell tartaniuk, bár sok értelmét nem látta, már le is jelentette, melyik januári hétvégét vállalja be. Majd másnap megérkezett hozzájuk Müller Cecília határozata, benne a bírság fenyegetésével, amit a maga részéről nagyon zokon vett.

Megkérdeztük a Magyar Orvosi Kamara álláspontját az ügyben, de úgy reagáltak, hogy az elnök jelenleg nem tud nyilatkozni, s a válaszadásra több időt kértek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ lapunknak azt alábbiakat írta: „Ahogy a kormány bejelentette, januárban több oltási akció lesz az átoltottság növelése érdekében. A kórházi oltópontok mellett a járásközpontokban is lesz oltás, emellett a háziorvosokat is részvételre kérjük. Legalább egy pénteki és szombati alkalommal lehetővé kell tenniük az oltás felvételét rendelési időn kívül is a helyi lakosság számára. A szombati oltásokért külön díjazást is kapnak. Erről szól az ennek végrehajtásához szükséges határozat. Szankció megállapítása jogszabályi kötelezettség, de nem számítunk rá, hogy bármely hivatása iránt elkötelezett háziorvos ne vállalná az oltást.”