Izrael;Palesztin Hatóság;tárgyalások;feszültség;

2021-12-29 12:36:09

Az izraeli védelmi miniszter fogadta a palesztin elnököt

Benjamin Ganz otthonában tárgyalt Mahmúd Abbásszal, azt remélve, hogy Palesztin Hatóság támogatásával visszaszorítható a Hamász terrorszervezet.

Benjamin Ganz izraeli védelmi miniszter Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével kedden este a saját otthonában tartott két és fél órás megbeszélést, melyen hivatalának közleménye szerint megvitatták a gazdasági és civil ügyekre vonatkozó bizalomépítő intézkedéseket, miként arról előző tárgyalásukon megállapodtak - jelentette a Jediót Ahronót című lap hírportálja, a ynet szerdán.

A Ros Haájnban tartott találkozón Ganz kiemelte, hogy a két fél közös érdeke a biztonsági együttműködés és stabilitás megőrzése és erősítése, valamint a terrorizmus és az erőszak megelőzése. A megbeszélést követően Ganz több bizalomépítő intézkedést hagyott jóvá. Ezek között Jeruzsálem százmillió sékel (tízmilliárd forint) értékű, Izrael által a Palesztin Hatóság nevében beszedett adóelőleget juttat a palesztinoknak. Ganz és Abbász egyebek mellett, megállapodott újabb izraeli munkavállalási engedélyek kiadásáról is.

A részben négyszemközt, részben szélesebb körben tartott megbeszélésen többek között jelen volt Husszein al-Sejk. A Palesztin Hatóság polgári ügyekért és az Izraellel fennálló polgári és biztonsági együttműködésért felelős minisztere később a Twitteren azt írta, hogy „a találkozó a politikai megoldáshoz vezető jövőkép fontosságával, és a telepesek magatartása miatt kialakult feszültséggel foglalkozott”.

Ganz még augusztus végén beszélt arról, hogy „ha a Palesztin Hatóság erősebb lesz, a Hamász gyengülni fog”. A találkozón, akárcsak egy korábbi megbeszélésen, megegyeztek arról, hogy nem készítenek fotót. A tárgyalásról tájékoztatták Naftali Bennett miniszterelnököt, aki viszont ellenzi a palesztinokkal folytatott béketárgyalások felújítását, és nem volt hajlandó találkozni Abbásszal. Mindazonáltal kormánya ígéretet tett a Palesztin Hatóság támogatására és nehéz helyzetben lévő gazdaságának megerősítésére. Ezzel a feladattal Ganzot bízta meg.