voksturizmus;választások;fiktív lakcím;

2021-12-30 11:26:29

Alkotmánybíróságon támadta meg a fiktív lakcím legalizálását lehetővé tevő törvényt az ellenzék

Szerintük ugyanis ez választási csalásra ad lehetőséget.

- derül ki a hatpárti ellenzék közös csütörtöki közleményéből.

Mint írják, már a 2018-ban és a 2019-ben megrendezett választások során is tömegessé vált az a jelenség, hogy egy-egy romos ingatlanba tucatszám jelentenek be ténylegesen nem Magyarországon élő magyar állampolgárokat azért, hogy részt vehessenek a választásokon. Az ellenzék kezdeményezésére mind a Kúria, mind a rendőrség megállapította, hogy a visszaélések valóban megtörténtek és az abban résztvevők törvénysértést valósítanak meg. Szerintük nem véletlen, hogy a kormánypártok a közelgő országgyűlési választások előtt néhány hónappal olyan törvénymódosítást fogadtak el, ami legalizálja a fiktív lakcímbejelentéseket, ezzel megnyitva az utat a választás kimenetelének manipulálása előtt.

„Ezzel lehetőséget kap az Alkotmánybíróság arra, hogy ne csak a sajtónak állítsák, hanem bizonyítsák is: valóban a hatalomtól függetlenül működnek, és fellépnek a jogállamiság védelmében!” - zárul a közös ellenzéki összefogás közleménye.  

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC) arra a megállapításra jutott, hogy a törvénymódosítás az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt.