ellenzék;találkozó;viták;Jakab Péter;Márki-Zay Péter;

2021-12-30 21:48:21

Hiába fogadta Márki-Zay Jakabot, a Jobbik elnöke egyelőre látni sem akar hetedik frakciót

Hódmezővásárhelyen egyeztetett egymással az ellenzék miniszterelnök-jelöltje és korábbi riválisa.

Nyílt üzengetések és kritikus nyilatkozatok után Hódmezővásárhelyen találkozott Márki-Zay Péter és Jakab Péter csütörtök délelőtt, de több kérdésben továbbra sem értenek egyet – írja a Telex. A találkozóról az Egységben Magyarországért kormányfőjelöltje az Instagramon csak annyit posztolt, hogy „Jakab Péterrel délelőtt az ellenzéki egység megerősítésén dolgoztunk”, míg a Jobbik az előválasztáson az első fordulóban elvérzett vetélytársa néhány szóval bővebben, azt fejtegette, hogy „az ellenzéki egység a győzelem kulcsa”.

Amint arról a Népszava is beszámolt, az ellenzéki miniszterelnök-aspiráns karácsony előtt néhány nappal egyebek mellett arról beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy soraik között a „Fidesz beépített árulója” ott lehet, továbbá arról is: a közös listán szükség van egy hetedik frakcióra, hogy még a jobbközép szavazók is az ellenzékre szavazzanak. Megjegyezte azonban, hogy „azt hiszi”, a DK és a Jobbik is megkérdőjelezi ennek létjogosultságát. Utóbbi párt részéről ez be is igazolódott, mert Jakab Péter a Szabad Európának adott, ugyancsak csütörtökön közzétett interjújában kijelentette:

Szerinte az előválasztáson lefektettek egy világos szabályrendszert, mindenki eldöntötte, hogy melyik frakcióba szeretne ülni, és Márki-Zay Péter a Párbeszéd frakcióját választotta, akik be is fogadták. Hozzátette, hogy a választói akarat semmibevétele lenne, ha a Pálinkás József elutasított pártjára épülne egy hetedik frakció.

 

Azt viszont, hogy a csütörtöki találkozón gyakorlatilag tapodtat sem léptek előre, jól mutatja Márki-Zay értékelése:

Jakab Péter nyilatkozata sem jelzett egyebet, mint hogy „minden vitás kérdésről nyíltan, őszintén tudtak beszélgetni”. Ezt Márki-Zay meg is erősítette, a Telexnek arról beszélt, hogy nagyon jól áll az ellenzék választási programja, csütörtökön is több pontban megállapodott a hat párt. Sőt, „friss hírként” azt is „elárulta”: