Lengyelország;katolikus egyház;papi pedofília;

2022-01-04 15:16:04

Önvizsgálatot követel a lengyel prímás

Egy 2020 elején közzétett felmérés szerint a katolikus egyház iránti bizalom nagyobb mértékben csökkent, mint bármely más jelentős intézményé Lengyelországban.

Lengyelországban a fiatalok körében „pusztító” visszaesés tapasztalható a vallásgyakorlásban, mutatott rá az ország egyik legfontosabb egyházi személyisége, Wojciech Polak, Gniezno érseke és Lengyelország prímása. A főpap elismerte, hogy ennek fő oka a katolikus hierarchia kudarca a papok által elkövetett szexuális visszaélések kezelésében. Mint fogalmazott, a fiataloknak egyháztól való elfordulása „kétségtelenül az egyházi” elöljárók hanyagságának” az eredménye, akik „nem álltak a sértettek oldalára, ezzel aláásták a hitelességünket".

Polak azokat a nemrég közzétett adatokat is idézte, amelyek szerint a lengyel fiatalok kevesebb mint 25 százaléka gyakorolja rendszeresen a vallást. Az 1990-es évek elején ez az arány még majdnem elérte a 70 százalékot.

„Ezek egyszerűen lesújtó számok” – közölte Polak az állami PAP hírügynökségnek adott interjújában. „Nagyon erős átértékelődés zajlik a fiatal generációban.”

Az elmúlt években számos olyan eset látott napvilágot, amelyekben katolikus papok szexuális visszaéléseket követtek el Lengyelországban, és a Vatikán fegyelmi büntetést szabott ki vezető lengyel püspökökre a probléma kezelésében tanúsított hanyagságuk miatt.

Polak szerint ezek a leleplezések sok katolikusban „mély hitválságot” idéztek elő, ami néhányukat arra késztette, hogy elhagyják az egyházat. Ezt a katolikus egyház lengyelországi statisztikai intézete is megerősítette, amely kimutatta, hogy nem csak a templomba járók száma csökkent, hanem egyre többen hagynak fel a hit gyakorlásával.

Az egyetlen mód „az egyház hitelességének újjáépítésére” az, ha megmutatjuk, hogy „az igazság mellett állunk, és vállaljuk a felelősséget mindezen bűnök tisztázására” – jelentette ki Polak a PAP-nak. „Ez nem könnyű tisztulási folyamat, de szükséges, hogy egyre hitelesebbek legyünk” – emelte ki. Rámutatott, 2019 júniusa óta több mint egy tucatnyi eljárást indítottak lengyel püspökök ellen. Külön honlapot is létrehoztak, amely tanácsot ad, hogyan jelenthetik az emberek a visszaéléseket és miként kérhetnek támogatást.

Hogy milyen jelentősek az ellentétek a lengyel katolikus egyházban is a haladóbbak és a konzervatívok között, azt Marek Jedraszewski, Krakkó érsekének megnyilatkozása is jól illusztrálja. A főpap ugyanis nyíltan megkérdőjelezte a lengyel prímás értelmezését, és azzal érvelt, hogy valójában az egyház a koronavírus terjedésének és annak az áldozata, hogy a fiatalok túl sokat használják mobiltelefonjaikat és sokat vannak elfoglalva a közösségi oldalakon való posztolgatással.

Egy 2020 elején közzétett felmérés szerint a katolikus egyház iránti bizalom nagyobb mértékben csökkent, mint bármely más jelentős intézményé Lengyelországban. Még ugyanebben az évben egy másik felmérés azt mutatta, hogy a fiataloknak csupán 9 százaléka látja pozitívan az egyházat.