Görögország;ortodox egyház;oltásellenesség;

2022-01-05 08:00:00

Fellázadtak az orvosok Görögországban

Görögországban, ahol az ortodox egyháznak különösen nagy befolyása van, a kórházi dolgozóknak elegük lett a papok kitartó oltásellenességéből.

Az ortodox országokban régóta gondot jelent az oltásokkal szembeni szkepticizmus. Tavaly júliusban ezért a görög ortodox egyházi zsinat körlevélben próbálta meg eloszlatni a vakcinákkal kapcsolatos téveszméket. A dokumentumban még azt is deklarálták, hogy a vírus elleni oltóanyagban nincsenek mikrocsipek. Azt a téveszmét is igyekeztek eloszlatni, miszerint a vakcinák embriósejtet alkalmaznának.

A felhívás azonban sok ortodox papot nem győzött meg. Az észak-görögországi szaloniki kórházait ismét elárasztották a koronavírussal fertőzöttek. Különösen sok egyházi személyt kellet fogadniuk. Mint a Le Figaro is beszámolt róla, hétvégén az egyik környékbeli kolostor nyolc apácáját szállították az intenzív osztályra, kettőjük állapota válságos. Egyikük sincs beoltva, a rend vezetése ugyanis azt az utasítást adta a tagoknak, ódzkodjanak a vakcinától.

Az orvosok egyre dühösebbek a befolyásos ortodox vezetők oltásellenessége láttán. „Ebből elég volt” – panaszkodott a minap Daphne Katalpa, a szaloniki orvosok szakszervezetének elnöke. „Halálba küldenek másokat a szélsőjobboldali csoportok, amelyek hamis információkat terjesztenek a védőoltásokról vagy a koronavírusról, és azok, akik a vallást a tudomány fölött állónak tartják” – mondja. Az intenzív osztályok már hetek óta túlzsúfoltak, és egyre nő azok száma, akiknek már oxigén sem jut. A hatóságok közlése szerint a halálos áldozatok száma 30 százalékkal emelkedett. A kórházakban egyre kínzóbb a szakemberhiány. Az aneszteziológusok és az általános orvosok tömegesen mondanak fel, látva, hogy erőfeszítéseik teljesen hiábavalóak.

Az orvosok és az ápolók elkeserítőnek tartják, hogy miközben az ortodox papoknak és apácáknak élen kellene járniuk a példamutatásban, és tömegesen kellene beoltatniuk magukat, ehelyett Szalonikiben a kórházi ágyakat vallásos emberek, főként a várostól kétórányi autóútra lévő Athosz-hegyről származó szerzetesek foglalják el. Néhány hét alatt közülük 15-en vesztették életüket, és 160-an kerültek intenzív osztályra. A fertőzöttek száma továbbra is emelkedik a szent hegyen, ahol 20 ortodox kolostor található.

A 11. század óta az Athosz-hegy tiltott terület a nők számára. A szerzetesek többsége 70 év feletti, néhányan súlyproblémákkal küzdenek, de a hivatalos adatok szerint kevesebb mint 40 százalékukat oltották be a vírus ellen. Vélekedések szerint azonban a valós szám ennél is jóval alacsonyabb. Egy helybéli a Le Figarónak elmondta, a fertőzésveszély miatt senki sem mer az Athosz-hegyre menni.

A szent hegy szerzetesi közösségét bizánci csend jellemzi, a közösség tagjai nem hajlandóak nyilatkozni. Daphne Katalpa elmondta, akadt olyan szerzetes, aki azt mondta: inkább meghal, mintsem elfogadja a védőoltást. A görögök is egyre nyugtalanabbak, mert a kórházi ágyakat egyházi személyek foglalják el, míg másoknak már nem jut hely. Az is általános, hogy az intenzív osztályról kikerülő papok és apácák meggyógyításuk után is hangot adnak a vakcinával szembeni bizalmatlanságuknak. „Akkor miért kezeljük őket a görög életek kárára? Miért hagyják, hogy ezeket az oltásellenes eszméket terjesszék a környezetükben, és veszélybe sodorják a lakosság egy részét?" – tette fel a költői kérdést Nikosz Dimou író.