Csehország;V4;

2022-01-05 12:24:02

Cseh miniszter: Magyarország elszigetelődhet a V4-eken belül

Új szelek fújnak a V4-eknél azután, hogy decemberben felállt a Petr Fiala vezette új, öttagú cseh kormány. Ezt igazolja a cseh Európa-ügyi miniszter interjúja, aki a Hospodarske Novinyban igen keményen beszélt Budapestről és Varsóról.

Magyarországon és Lengyelországban megsértették a jogállamiságot – jelentette ki Mikuláš Bek, Csehország új Európa-ügyi minisztere a Hospodářské noviny című lapnak adott interjújában. Bek a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) nevű párt politikusa.

A Petr Fiala miniszterelnök vezette új ötpárti kormány egyelőre nem alakított ki egyértelmű álláspontot a jogállamisági mechanizmusról vagy a 7. cikkely szerinti, Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indított eljárásról. Ennek az lehet az oka, hogy a koalícióban vélhetően nincs teljes egyetértés a kérdésben. Míg a Fiala kormányfő által fémjelzett Polgári Demokrata Pártban (ODS) akadnak olyan személyiségek, akik támogatják Orbán Viktor politikáját, a Kalózpárt és a STAN nem csak elítéli Magyarország és Lengyelország jogállamiságot aláásó lépéseit, hanem a visegrádi együttműködés jövőjében sem hisznek.   

"Egyértelmű, hogy az ODS-ben vannak olyan befolyásos hangok, amelyek Magyarország és Lengyelország mellé állnak majd” – ismerte el a tárcavezető. Utalt arra, hogy az ODS európai parlamenti képviselői például nem szavazták meg a Magyarországot és Lengyelországot bíráló európai parlamenti állásfoglalásokat. Petr Fiala ugyanakkor aggodalmát fejezte ki Magyarország úgynevezett „oligarchizálódása” miatt.

Bek szerint az új kormánynak meg kell találnia a közös hangot a különböző vélemények között.

„Ami fontos, az a metszéspont, és véleményem szerint ez nem lehet máshol, mint a jogállamiság védelmében, amelyet mindkét országban megsértettek” – jelentette ki Bek az interjúban, amit az Euractiv portálja is idézett.

Az uniós ügyekért felelős miniszter utalt arra is, hogy Lengyelország és Magyarország elszigetelődhet nem csak az Unión, hanem a visegrádi csoporton belül is.

„Magyarország és Lengyelország most komoly konfliktusban van az EU többi részével, Csehország és Szlovákia pedig más kottából játszik” – mutatott rá Bek.

„A visegrádi együttműködés meggyengült. Ez a helyzet azonban mindkét országban (Lengyelországban és Magyarországon) a választások után megváltozhat, Magyarország esetében talán már ebben az évben” – tette hozzá Csehország új Európa-ügyi minisztere.