4iG Nyrt;

2022-01-07 08:00:00

Célegyenesben az űrüzlet

Még a tél vége előtt dönthetnek a magyar 4iG izraeli műholdcég-vásárlásáról az ottani hatóságok – tudta meg lapunk. Jászai Gellértéknek akár a kisebbségi tulajdonrész is elfogadható lehet.

Február végére dönthetnek az izraeli hatóságok arról, hogy a 4iG megszerezheti-e az izraeli tőzsdén jegyzett SpaceCom Ltd. többségi tulajdonát – derült ki a magyar cég lapunknak adott válaszaiból. A napokban a Digi Tv-t megszerzésével immáron legnagyobb hazai infotech vállalkozássá lett 4iG tavaly nyáron jelentette be, hogy az Antenna Hungáriával közös cégük előzetes megállapodást kötött a SpaceCom részvényesivel arról, hogy tőkeemeléssel többségi, irányító tulajdont szerezzenek a globális lefedettséggel működő – Magyarországon és a régióban az Amos 3 műholdon keresztül műsorsugárzást folytató – izraeli űrvállalkozásban.

Nemrégiben azonban az izraeli Haaretz arról cikkezett, hogy az izraeli védelmi minisztériumnál komoly ellenérzéseket szült az ügylet, mivel a SpaceCom az izraeli minisztériumok és biztonsági szervezetek számára is nyújt szolgáltatásokat, így az izraeli védelmi szektorban tartanak a stratégiai műholdas cég feletti irányítás külföldi kézbe kerülésétől. Ezen túlmenően a lap szerint a védelmi tárcánál „bizarr ügyletnek” látták az üzletet, mivel így az Izrael számára létfontosságú kormányzati kommunikációs hálózat „antidemokratikus” elemek kezébe kerülhet, szerintük ugyanis a 4iG mögött Orbán Viktor miniszterelnök áll, akit Mészáros Lőrinc segít. (A 4iG a Mészáros-birodalomból nőtt ki, ám a cég elnök-vezérigazgatója, Jászai Gellért tavaly megvásárolta Mészáros-részesedéseket. Ugyanakkor tény, hogy a 4iG az állami informatikai közbeszerzések egyik rendszeres nyertese.)

– Az engedélykérelem ügyében – az izraeli jogszabályoknak megfelelően - valójában a Hírközlési Minisztérium jár el, és február végére várjuk az eljárás lezárását – mondta lapunknak Fekete Péter, a 4iG vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: a SpaceCom stratégiai jelentőségű vállalat, így a kinti hatóságok minden esetben részletes engedélyezési eljárást folytatnak le. Az ügylet jóváhagyásának másik feltétele, hogy a társaság részvényesei, kötvényesei is hozzájáruljanak a tranzakcióhoz, ami nemrégiben megtörtént, a SpaceCom rendkívüli közgyűlésén a részvényesek majdnem egyhangúan – 99,8 százalékban – támogatták a tulajdonszerzést.

A helyzet sajátossága, hogy a harminc éve alapított SpaceCom bár stratégiai fontosságú, ám magáncég, ami megsínylette az utóbbi éveket, így jókora adósságállományt és veszteséget halmozott fel, ezért égető szüksége lenne a tőkeinjekcióra. Évek óta vadászik befektetőre, korábban a kínai Xinwei volt a szóba jöhető kérő, ám ezek a tárgyalások 2017-re megfeneklettek. Iparági elemzők szerint az izraeli cégnek kapóra jöhetett, hogy időközben az Orbán-kabinet láthatóan kormányzati célul tűzte ki, hogy Magyarország beszálljon a nemzetközi űrbizniszbe, ehhez pedig ugródeszkaként szükség volt egy ismert, nemzetközi stratégiai űrcégre, ami magyarázhatja a 4iG érdeklődését az izraeli cég iránt.

A 4iG-nél arra a kérdésünkre, mivel kommentálják, hogy a Haaretz szerint a védelmi minisztérium kemény ellenállásába ütközhet az ügylet, illetve ennek lehet-e köze ahhoz, hogy nemrégiben véget ért az Orbán-kabinettel bensőséges viszonyban volt Benjamin Netanjahu miniszterelnöksége, Fekete Péter úgy válaszolt: a SpaceCom-részvénycsomag megszerzésére irányuló ügylet tisztán piaci tranzakció, politikai találgatásokra pedig nem akarnak reagálni. Ugyanakkor arra a felvetésre, hogy a vállalkozás a jelen helyzetben belemenne-e egy kompromisszumba az izraeli tárcával, azt mondta: nem akarnak előzetesen spekulálni a folyamatban lévő, bonyolult tranzakcióval kapcsolatban, ám „úgy gondoljuk, hogy létezhet olyan feltételrendszer, amely mellett egy kisebbségi tulajdon is elfogadható lehet a 4iG csoport számára.”