kórház;Sátoraljaújhely;nyugtató;ápoló;szexuális erőszak;

2022-01-06 20:25:32

Csaknem nyolc év börtönt kapott az infúzióba nyugtatót adagoló, alvó betegét megerőszakoló ápoló

Az elsőfokú bíróság szerint a sátoraljaújhelyi kórházban történtek aláásták az egészségügyi rendszerbe vetett közbizalmat.

A Sátoraljaújhelyi Járásbíróság gyógykezelése alatt álló személy sérelmére, védekezésre képtelen állapotát felhasználva elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt 7 év 7 hónap szabadságvesztésre, végleges hatályú ápolói és valamennyi egészségügyi munkakörben végezhető foglalkozástól eltiltásra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte a sátoraljaújhelyi kórház volt ápolóját – derült ki a bírósági portálon ismertetett nem jogerős döntésből.

A bíróság által megállapított tények szerint a férfi ápolóként jogosult volt arra, hogy orvosi utasítás alapján infúziós terápiát végezzen, illetve intravénás injekciót adjon be. Azonban 2020. július 9-én este, miután az éjszakai műszakot megkezdte, egészségügyi indokok nélkül és orvosi utasítás hiányában nyugtatót és altatót juttatott az egyébként infúziós kezelés alatt álló sértett szervezetébe azért, hogy vele a későbbiekben szexuális kapcsolatot létesítsen.

Ezt követően az éjjeli órákban a vádlott az alvó és védekezésre képtelen sértettel – alsó ruházatát lehúzva – közösült. Ekkor a nő magához tért, ellenszegült, mire a vádlott felszólította, hogy ne kiabáljon, majd távozott a helyszínről. A sértett ezt követően értesítette hozzátartozóit, kérve őket, hogy azonnal jöjjenek érte, a történteket az osztályon dolgozóknak is jelezte, majd távozott a kórházból és még aznap feljelentést tett a vádlott ellen. 

A megdöbbentő esetről a Népszava akkori tudósításának dátuma szerint a rendőrség csak hetekkel a történtek után számolt be arról, hogy az ápoló, akit akkor még csak 53 éves férfiként emlegettek, az egyik kórteremben szexuális bűncselekményt követett el egy női beteg sérelmére.

Az elsőfokú bíróság a szexuális erőszak minősített esete miatti  büntetéskiszabás során súlyosító körülményként értékelte az egészségügyi rendszerbe és a sátoraljaújhelyi kórházba vetett közbizalom és össztársadalmi érdek aláásását. Az ítélettel szemben az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett, így az eljárás a Miskolci Törvényszéken folytatódik.