feljelentés;Transparency International Magyarország;Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet;

A rendőrség elutasította a Transparency International feljelentését

A BRFK szerint a törvénysértés feltárása nem a hatóság, hanem a feljelentő feladata lett volna.

Bár az elmúlt években volt alkalmunk hozzászokni ahhoz, hogy a hatóságok meglepő kreativitást tanúsítanak az általunk tett feljelentések vagy bejelentések visszautasításakor, de ez a mostani még minket is meglepett. A BRFK szerint ugyanis a törvénysértés feltárása nem a rendőrség, hanem a feljelentést tevő Transparency International (TI) Magyarország feladata lett volna – közölte pénteken a szervezet.

A TI még tavaly októberben nyerte meg jogerősen az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) szemben a kínai és az oroszországi koronavírus vakcinák hazai engedélyezése során keletkezett dokumentumok kiadásáért indított pert. Még karácsony előtt meg is kapták az adatokat, de azt számos ponton kisatírozással olvashatatlanná tették. Ez pedig bűncselekmény, így feljelentést tettek. Ezt utasították most el, mivel a feljelentő „nem ismerte és nem is vélelmezte” az OGYÉI által alkalmazott kitakarások okait. Vagyis a rendőrség szerint azért nem bűncselekmény a bíróság nyilvánosságra hozatalra kötelező határozatának a szabotálása, mert a feljelentésben nem tisztázták, hogy az OGYÉI vajon miért nem adott át minden, a Szputnyik és a Sinopharm oltóanyagok engedélyezésével összefüggő iratot. 

Ezért, nem lehetett megállapítani, hogy tényleg bűnös szándék vezette volna őket.

A szervezet szerint ha nem ismernék a vonatkozó törvényt, akkor még arra is következtetni lehetne az indoklás alapján, hogy a feljelentőn van a bizonyítási teher. Szerencsére az OGYÉI által végzett kisatírozás is csak annyira volt szakszerű, amennyire a rendőrség érvelése, ezért Hadházy Ákos független parlamenti képviselő segítségével sikerült kideríteni mindazt, amit a kormány nagyon szeretett volna titokban tartani. Azért persze még meg kell dolgozzunk, hogy a rendőrség is kénytelen legyen elszámoltatni a felelősöket, ennek érdekében pedig panaszt nyújtottunk be az ügyészségre - zárul a szervezet közlése.