Márki-Zay Péter;Orbán Viktor;egészségügy;privatizáció;magánklinika;

2022-01-09 16:37:36

Amíg Márki-Zay szombaton még beszélt róla, vasárnap már csak utalt Orbán „grazi magánklinikás útjaira”

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje arra akart rámutatni, hogy a fideszes vádakkal szemben nem ő, hanem a jelenlegi kormányfő privatizálná az egészségügyet.

Ismét egy elejtett félmondat, s nem az ellenzék egészségügyi programja került a közbeszéd előterébe azután, hogy Márki-Zay Péter szombaton egy autóban felvett Facebook-videóval kívánta konkrét példákkal is cáfolni a kormánypárti vádakat, amelyek szerint az ellenzék, illetve személyesen Márki-Zay magánosítaná az egészségügyet, sőt szerinte éppen az ellenkezője igaz.

A nyilatkozatban említett orbáni utakról a Fidesz 2010 előtti választási vereségei után támadt szóbeszéd, azt feltételezve, hogy a kormányfő idegösszeomlást kapott, s azt kezeltette volna Ausztriában. Ezt azonban senki sem bizonyította. Maga Márki-Zay is érezte, hogy nyilatkozata pontosításra szorul, mert vasárnap szintén Facebook-oldalán azt írta:

Ugyanakkor megjegyezte – az osztrák intézményt ismét szóba hozva –, hogy a magyar állampolgárok millióitól eltérően azonban ő „a fideszes kiváltságosok vezetőjeként megengedheti magának, hogy a világ bármelyik magánklinikáján kezeltesse magát Graztól Marbelláig, ahogy azt is, hogy magánrepülővel focimeccsekre járjon, illetve gyermekeit olyan méregdrága nyugati elitiskolákba járassa, amit hivatalos adózott jövedelméből aligha engedhetne meg magának”.  Márki-Zay felsorolta a videófelvételen is elhangzott állításokat:

Márki-Zay Péter szerint az ellenzék ennek vet véget és elszámoltatja a jelenlegi hatalmat a súlyosan elhibázott járványkezelésért, korrupt módon beszerzett lélegeztetőgépekért és kínai vakcináért. Hozzáfűzte azt is, „a tegnapi nyilatkozat az Egységben Magyarországért azon vállalását tükrözi, hogy kormányváltás után mindenki számára ingyenesen kell biztosítani a hozzáférést a színvonalas egészségügyhöz”.

Amint arról beszámoltunk, a miniszterelnök-jelölt korábban újévi köszöntőjében elhangzottak miatt került a viták kereszttüzébe, amikor úgy fogalmazott, „a Covid miatt is megtizedelt időskorú magyar lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre”. Az őt a nyilatkozata miatt a kormánypártok és az ellenzék részéről érkező belső támadásokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy „kiforgatják a szavaimat, soha ki nem mondott mondatokat adnak a számba”.

(Képünkön Orbán Viktor 2020 szeptemberében az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, amikor az ügyeletes orvos szembesítette őt a szakemberhiánnyal, ám a kormányfő félbeszakította)