rendvédelmisek;kötelező oltás;Belügyminisztérium;

2022-01-10 06:40:00

A rengeteg túlóra mentheti meg az egyenruhásokat

A rendes szabadsággal és a túlórával „trükközés” megmentheti többezer rendvédelmis pluszpénzét, de abban is bíznak, hogy akár már februárban visszaszorul a járvány, s így az oltási kényszer okafogyottá válik.

Az érdekvédők egyetlen, ügyfelekkel rendszeresen találkozó hivatásos rendőrről tudnak, aki nem olttatta be magát az erre a körre megszabott határidőre, vagyis december 15-ig. A Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője azonban úgy tudja, felettesei őt sem küldték fizetés nélküli szabadságra, hanem kivehette szabadságként a majdnem egyhónapnyi munkaidőnek megfelelő túlóráit, és ha ezek elfogynak, akkor megkezdheti a rendes évi szabadsága „fogyasztását”. Powell Pál szerint tehát nem volt túlzás, amikor a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (rét) karácsony előtti ülésén a belügyi tárca képviselői bejelentették, hogy akinek kellett, az határidőre megkapta a vakcinát. Hogy a 36 ezer hivatásos rendőr, tűzoltó és büntetésvégrehajtásban dolgozó közül hányan tartoznak ebbe a körbe, azt nem lehet tudni, mert a létszámot az érdekvédőknek sem adta ki a Belügyminisztérium (BM), és lapunk kérdéseire sem reagáltak.

A következő határidő - ameddig minden rendvédelmi dolgozónak igazolni kell az oltás felvételét – elvileg január 31-e. A rendvédelemben dolgozók azonban abban reménykednek: a belügyminiszter figyelembe veszi, hogy kiszivárgott hírek szerint a megyei parancsnokok túlnyomó többsége a határidő március 31-ig történő meghosszabbítását javasolta, amikor november végén leírhatták, hogyan szerveznék meg a kötelező oltást. A halasztás nemcsak azért lenne fontos, mert ez a második csoport sokkal nagyobb létszámú, kiesésük a munkából már komoly gondot okozna a beosztások elkészítésekor, hanem azért is, mert a hivatásos állománynak beígért hathavi „fegyverpénzt” a rendelet alapján a fizetés nélküli szabadságra küldött munkatársak nem kapják meg. A rendes szabadsággal és a túlórával „trükközés” megmentheti többezer rendvédelmis pluszpénzét, de abban is bíznak, hogy akár már februárban visszaszorul a járvány, s így az oltási kényszer okafogyottá válik.

Powell Pál ismét hangsúlyozta, hogy alapvető kérdések nincsenek tisztába téve az esetleg mégis fizetés nélküli szabadságra kerülő alkalmazottak jogaival kapcsolatban. Így hetek óta nem tudni, a munkáltató erre az időre kifizeti-e nekik az egészségbiztosítási járulékot, vállalhatnak-e mellékállást a kényszerszabadság alatt, vagy hogy folyamatos munkaviszonynak számít-e ez az idő. Nincs döntés, nincs rendelet a részletszabályokról, ám például a zsaruellátó közösségi oldalán többen is azt valószínűsítik, hogy amint lehet, sok kollégájuk leszerel majd.