hangfelvétel;botrány;ORÖ;Sztojka Attila;

2022-01-11 06:00:00

Újabb hangfelvételen beszél Sztojka Attila arról, hogy aki a család tagja, azt családon belül kezelik, de kívül ezt senki nem érezheti

Sztojka Attila kormánybiztos egy lapunkhoz eljutott másik hangfelvételen is arról beszél, hogy „mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent”. A legapróbb részletekig.

Múlt héten került a Népszava birtokába egy hangfelvétel, ennek tanúsága szerint Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója egy december végén tartott találkozón szerződéseket kínált az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) azon képviselőinek, akik a kormánypárti Lungo Drom szövetségéhez tartoznak. A kormánybiztos közölte, hogy BM-esként „mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan”.

Szerkesztőségünkhöz most eljutott egy újabb hangfelvétel, amely egy másik, hasonló körben rendezett találkozón készült: Sztojka Attila és a Lungo Drom frakciószövetség ORÖ-s tagjainak részvételével. Úgy tudjuk, hogy ezt a megbeszélést is decemberben tartották, de néhány héttel korábban.

A felvételen a kormánybiztos előrebocsátotta, hogy bár nem az ORÖ-ből, hanem „a párt, a Fidesz” részéről került pozíciójába, Orbán Viktor miniszterelnök kérésére vállalta, hogy a romákkal való kapcsolatot még szorosabbá teszi a kormányzattal. Nyugtázta, hogy a jelenlévők „mindegyike a jobboldalhoz, a Fideszhez kötődik”. Ezzel a kormánypártban is tisztában vannak, de – tette hozzá – „azt is be kellett látnunk, hogy magatokra hagytunk titeket”.

Sztojka fellépése összefüggésben lehet azzal, hogy tavaly novemberben az ORÖ közgyűlése a „kormány emberének” számító Farkas Félix helyett Agócs Jánost, a testület elnökét választotta a parlamenti választáson induló roma nemzetiségi lista vezetőjévé. Ezt követően történtek nagy változások: a Lungo Drom megtámadta a döntést, a Fővárosi Törvényszék elutasította a beadványt, de az Alkotmánybíróság megsemmisítette a választás eredményét. Eközben nagy erők mozdultak meg, hogy a megismételt választásra a Lungo Drom kerüljön többsége.

Sztojka Attila elmondása szerint a Fidesz számára a romaügy változatlanul nemzeti ügynek számít, de a kormánybiztos úgy tapasztalja, nagyon rossz az ORÖ megítélése: azt gondolják, hogy „minden a pénz körül mozog”, a roma képviselők a „pénz alapján döntenek”. Sztojka azonban nem hiszi, hogy ez így van. Másfelől „elvárható, hogy az anyagi egzisztenciája, a megélhetése” senkinek ne legyen veszélyeztetve. Nem igazságos, ha „kérünk, de nem adjuk meg a biztonságot, a stabilitást”.

A kormánybiztos Farkas Félix parlamenti szószólót kérte meg, tegyen javaslatot, hogy kiket alkalmazzanak a Roma Közéleti Akadémia keretében. „Nem hagyhatlak benneteket magatokra” – mondta a hangfelvételen Sztojka Attila. Magyarország nagy lehetőségek előtt áll, a „morzsákat szeditek össze, közben milliárdok folynak el a fejetek fölött, amiből kimaradtok”. A kormánybiztos többször elismételte, hogy az egyéni ambíciót nem szabad a közösség érdeke fölé helyezni.

A Lungo Drom szövetsége változatlanul élvezi a Fidesz partnerségét, „csak és kizárólag ez a kör”. Akadnak ugyan képviselők vagy polgármesterek, akik kerülik az ORÖ képviselőit, ám a helyzeten lehet változtatni. „Higgyétek el, ha látni fogja a Fidesz, hogy tántoríthatatlanok vagytok, akkor rövid időn belül feladatba lesz adva nekik, hogy álljanak szóba veletek” – ígérte Sztojka Attila. A kormánybiztos arról is beszélt, hogy a Lungo Drom szövetségében „senki nem több a másiknál”, amíg ezt látja, addig ő is partner lesz. Ha nem, „föl fogunk akkor mást építeni” – jelentette ki.

„Talán ebben a körben azt is elmondhatom, hogy a Fidesz meg fogja nyerni a választást” – árulta el a kormánybiztos a jövő évi parlamenti választás általa vélelmezett eredményét. A hangfelvétel alapján közlése helyeslést váltott ki. Sztojka Attila szerint „van egy előnyötök: a Fideszen belül én képvisellek benneteket, ha ti partnerek vagytok”. Fontos szempont az egzisztencia biztosítása és a család megélhetése, „ezért amilyen lehetőségek lesznek, azok elsősorban hozzátok fognak jönni”.

Ingyenpénz azonban nincs, mert a kormánybiztos értelmezésében ez bűncselekményt, veszélyt, kiszolgáltatottságot jelent. „Ti nem azért fogtok pénzt kapni, mert nem kell érte semmit tenni. Ti azért fogtok pénzt kapni, mert eddig is pénz nélkül csináltatok dolgokat. Most pedig meg lesztek fizetve érte” – fejtegette. Miközben a Fidesz továbbra is a Lungo Dromra számít, Sztojka Attila szerint „az egyértelműen látszik, hogy Farkas Flóriánnal nem tudunk mit kezdeni.” (Farkas Flórián a Lungo Drom elnöke, a Fidesz parlamenti képviselője, akinek neve korrupciógyanús ügyekben került elő.)

„Az is valós, hogy az a váltás, ami most bekövetkezik ahhoz, hogy megmentsétek az ORÖ-t, az nem veszélyeztetheti a ti családi megélhetéseteket. Ezért minden olyan lehetőséget meg akarunk adni nektek, ami a ti biztonságotokat szolgálja” – tért vissza az egzisztencia témájára a kormánybiztos.

Ennél a résznél Sztojka Attila hangsúlyozta: „Azt azért nem kell ecsetelnem, hogy mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent. Amit még nem is gondolnátok: ki, mikor, mennyit, hogyan, mire. Mindent. Hozhattam volna ide nektek egy térképet, és megmutathattam volna, és a ti neveitek is rajta lettek volna. Mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig.”

A kormánybiztos aztán kedélyesebb stílusban folytatta. Hisz a cél nem az, hogy bárkit is tönkretegyenek. Sztojka Attila megfogalmazása szerint „van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti. Az, hogy megnevelünk valakit, az azt jelenti, hogy azért tesszük, mert számítunk rá és szeretjük. Amíg a család tagja. Ha nem a család tagja, nem tudunk kezeskedni felőle.”