Pegasus;Európai Parlament;vizsgálóbizottság;

2022-01-12 15:04:42

Pegasus: Vizsgálat indulhat az izraeli kémprogrammal történt visszaélések feltárására

Európai parlamenti vizsgálóbizottság felállítását javasolják.

A liberális Újítsuk meg Európát! frakció követeli, hogy az Európai Parlament (EP) hozzon létre egy vizsgálóbizottságot a Pegasus kémprogrammal történt visszaélések kivizsgálására, miután kiderült, hogy a magyar kormány mellett, a lengyel is felhasználta a szoftvert ellenzéki politikusok és aktivisták megfigyelésére.

Sophie in 't Veld holland EP-képviselő, a testület felállításának egyik kezdeményezője a politikai csoport által kiadott sajtóközleményben leszögezi, hogy teljes körű vizsgálatra van szükség a Pegasus kémprogram-botrány ügyében, miután egyértelmű jelek utalnak arra, hogy egyes kormányok bevetették ezt az eszközt a demokratikus ellenzékkel szemben. Szerinte az Európai Bizottságnak követnie kell az Egyesült Államok példáját, és gyorsan feketelistára tennie a Pegasus anyavállalatát, az izraeli NSO-t.

Róża Thun a lengyelországi Polska 2050 EP-képviselője és a momentumos Donáth Anna, a parlamenti vizsgálat társ-kezdeményezői szerint az EU-nak fel kell tárnia, hogy mi történt, és meg kell védenie az áldozatokat. “Az Újítsuk meg Európát! frakció különbizottság felállítását követeli a megfigyelési botrány alapos kivizsgálására. Fel kell tárnunk, hogy milyen mértékben alkalmazták a kémszoftvert, és meg kell találnunk a Pegasus illegális uniós használatáért felelős személyeket”, hangsúlyozták, hozzátéve, hogy a kémszoftvert a hazai ellenfeleik ellen alkalmazó kormányok a demokráciát veszélyeztetik.

Az Európai Parlamentben a jövő héten újraválasztják a tisztségviselőket, így ez lehet a legmegfelelőbb időpont arra, hogy a képviselők döntsenek új különbizottságok létrehozásáról. A liberálisok kezdeményezése csak akkor valósulhat meg, ha a frakciók többsége felkarolja.