kormányinfó;Gulyás Gergely;Szentkirályi Alexandra;

2022-01-13 12:11:58

Gulyás Gergely: a kormány nem vizsgálja a Sztojka-ügyet

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezen a héten is elárulta, mit miért tesznek.

A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, mert nem a koronavírus-fertőzésen átesettség, kizárólag az oltás jelent védettséget, nem lesz új igazolvány, a QR-kód, alapján minden adat leolvasható lesz – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A szerdai kormánydöntéseket ismertetve, hozzátette:

Bejelentette azt is, hogy a kabinet csökkentette a karantén-kötelezettség idejét: ez 7 nap lesz a felnőtteknél, de 5 nap után tünetmentesség nélkül, lehet előbb „szabadulni”. Mint mondta, az elkülönítés időszaka az iskolásoknál is 5 nap, s ez az  oltatlanokra vonatkozik, és számukra az iskolák digitális oktatást biztosíthatnak. A tárcavezető leszögezte, most az 5-11 év közötti korosztály minél szélesebb körű beoltását remélik, hogy folyamatos legyen az oktatatás. Egy kérdésre válaszolva kiemelte:

A jelenlegi járványügyi helyzetről Gulyás Gergely kifejtette, az omikron variáns adja a fertőzések jelentős részét, dinamikusan nő a fertőzésszám, és az előrejelzések szerint a megbetegedések száma a következő hetekben jelentősen, minden korábbinál nagyobb mértékben emelkedni fog.

A miniszter miután ismertette a csütörtök reggel már megismert járványügyi adatokat,  kiemelte, a betegágyak 75 százaléka, több mint nyolcezer szabad, azok 25 százalékán 2261 Covid-pozitív beteget ápolnak, illetve 596 ember fekszik tünetekkel, akiknél  nem egyértelmű a fertőzésgyanú.

Gulyás Gergely a kormány gazdaságpolitikai döntéseire is kitért, utalva az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett, hat terméket érintő élmiszerár-stopra. Hozzátette: a legfrissebb adatok alapján a kormány idén 6,5-7 százalék közötti gazdasági növekedést remél, tehát a decemberi rossz adatok szerinte átmenetinek bizonyultak.

A tárcavezető nehézségként említette az emelkedő energiaárak inflációgerjesztő hatását, valamint azt állította, hogy az Európai Unió energiapolitikája 25-30 százalékos emelkedést gerjeszt. A tavaly bejelentett benzinár-plafonról azt mondta, hogy az bevált, február közepén dönt majd a kormány az esetleges hosszabbításról.

Nem vizsgálják a Sztojka-ügyet

Ahogyan az már megszokottá vált, az eseményen elhangzottak újságírói kérdések. Ennek során a Népszava tudósítója is szót kapott, kérdéseire Gulyás Gergely a következő válaszokat adta:

Sztojka-ügy

A kormány nem vizsgálja a Sztojka-ügyet és nem tartja indokoltnak a személyi változást sem. Mint ismert, egy hete a Népszava birtokába jutott egy hangfelvétel, melyen Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos tesz botrányos állításokat.

Élelmiszerár stop

Mivel akadályozza meg a kormány, hogy az elmaradó profitot a kereskedők ne építsék bele más élelmiszerek árába? – hangzott tudósítónk kérdése. Erre válaszul Gulyás elmondta, ez kétség kívül egy létező veszély, de a kormánynak megvannak az árszabályozó eszközei. Kijelentette, amikor az infláció miatt sokaknak kell emelkedett áron élelmiszert vásárolnia, akkor a boltoknak le kell mondaniuk bizonyos profitról.

Benzinárak

A hatósági benzinárral kapcsolatban a kancelláriaminiszter elmondta, egyelőre februárig van 480 forintban rögzítve a normál benzin és gázolaj ára, de egy hónap múlva dönt a kormány, hogy meghosszabbítsák-e az intézkedést. 

Kazahsztáni helyzet

A kazah-helyzet kapcsán és más ügyekben is a kormány rendre az orosz érdekek mellett áll ki – vetette fel tudósítónk Gulyásnak. Erre válaszul a tárcavezető elmondta, nem ért egyet ezzel a véleménnyel, a kabinet minden esetben önálló álláspontot alakít ki.

Egyéb kérdések

 

A kancelláriaminiszter egyéb újságírói kérdésekre is válaszolt, ezek közül a legfontosabb a kijelentések a követezők voltak:

A kormány tervei szerint 3 hónapig lesz érvényben az élelmiszerárstop, de szükség esetén meghosszabbítható lesz. A kancelláriaminiszter szerint ellenőrizni fogják, hogy a boltok leviszik-e a náluk jellemző október 15-i szintre az érintett 6 termék árát. Ellenkező esetben a kereskedők elrettentő erejű büntetésre számíthatnak. 

A háziorvosokkal való konzultációt követően bárki kaphat majd negyedik oltást, nemsokára megjelenik az ezzel kapcsolatos szabályozás.

Továbbra sem lesz ingyenes a tesztelés, mivel a kormány álláspontja szerint nem a teszt a megoldás a vírushelyzetre, hanem az oltás.

A csirkefarhátra is vonatkozik majd az élelmiszerárstop, a kenyér árát nem csökkentik.