piac;csirkehús;hentesüzletek;

„Megint velünk lett kibaszva, mert ez a multiknak meg sem kottyan” – boltosok és vásárlók az árstopról

Miért a csirkemellet? Miért nem mindjárt a libamájat? - élcelődik a Lehel téri piac húspultja előtt Gáspár Attila, amikor arról kérdezzük, mit szól a rögzített árakhoz. A negyvenes férfi azt mondja, ez “színtiszta” kampányfogás. Nem érti, ha már „belepofáznak” az árakba, miért nem az olcsóbb húsokhoz nyúlnak, hogy a szegényeket segítsék.   

A beszélgetés után nem sokkal, a csütörtöki kormányinfón kiderült, meghallgattatott Attila kívánsága: Orbán Viktor ugyan kihagyta a csirkefarhátat a fixáras termékek közül, de utólag, mintegy közkívánatra beemelték.   

Egy terézvárosi húsbolt alkalmazottja tőlünk tudta meg, hogy a bolt múlt év október 15-i árait kell februártól három hónapon át alkalmazni, amire vaskos káromkodással reagált.

Azt mondja fogalma sincs, mennyiért árult azon az októberi szombaton, de még ha ki is bogarássza, hogyan tudja ellenőrizni a vevő, tényleg annyi volt-e az ár?

A kérdésekben elvesző árust a bolt egyik vevője segíti ki nevetve: “Majd jól ki kell írnotok a korábbi árat is, meg a különbséget, bekeretezve, mint a villanyszámlán, hogy ezt is Orbánnak köszönhetjük!” A nyugdíjas nő azt is felveti, mi van, ha valami most olcsóbb, mint októberben, annak felviszik az árát?

A nagy diszkontláncokat annyira nem érinti egyelőre az árbefagyasztás, hogy a jelenlegi árakhoz képest még áremelés is beleférhet náluk, ha a még hiányzó rendelet engedi. A boltosok elmondása alapján a sertéscomb most olcsóbb mint tavaly októberben, például a Sparban, igaz akciósan 1100 forint kilója, de az Aldiban is "csak" 1300 forint. A csirkemell pedig most jár csúcsra, 1800 forint felett kapható. A piacokon 1300 és 2000 forint között van a comb kilója, vagyis az árusok többségének az árvágás komoly veszteséget jelenthet. 

„A rezsi meg nekünk, vállalkozásoknak emelkedik, ahogy a bérköltségek is, az emberek meg egyre kevesebbet vásárolnak”,

panaszkodik a „sokadik csapásra” az egyik piac hentespultjának kiszolgálója.  „Megint velünk lett kibaszva, mert ez a multiknak meg sem kottyan” - erősíti rá egy XIII. kerületi hentesbolt üzletvezetője is. Náluk egy forint híján 2400 a „tisztított”, vagyis a hártyáktól is megszabadított sertéscomb, másmilyen nincs. Most akkor ez beleesik? Mert ez végül is prémium termék. Én ezt biztos nem tudom 1400-ért adni - mutatja a valóban szép árut, és fejcsóválva teszi vissza a tálcára.