szavazatszámlálás;választás 2022;

2022-01-13 20:58:55

Még várják a szavazatszámlálókat

Eddig 15 ezren regisztráltak az online felületükre, de közülük csak 11 ezren adtak meg minden szükséges adatot.

Folyamatosan jelentkeznek ugyan a 20K nevű civil csoport felhívására ellenzéki szavazatszámlálók, de a szervezet közösségi oldalán még mindig keresnek új embereket. Csütörtökön azt közölték, hogy eddig 15 ezren regisztráltak az online felületükre, de közülük csak 11 ezren adtak meg minden szükséges adatot, a többiek csak akkor tudnak bekapcsolódni a munkába, ha kitöltik a hiányzó részeket. A legtöbben azt nem adták még meg, hogy hol szeretnének dolgozni a választás napján. (Az országban valamivel több mint 10 ezer szavazókör van és mindenhova két embert delegálhatnak a pártok).

A fővárosban van elég jelentkező, de különösen a vidéki kistelepüléseken élőknek gondot jelenthet, hogy nyíltan az ellenzék szavazatszámlálójának jelentkezzenek, mert egy néhány száz fős faluban egy kormánypárti polgármester egy ilyen lépés után bárkit kizárhat például a közmunkából. Ezért a szervezők azon dolgoznak, hogy az ilyen gondokkal küzdő jelentkezők másik településen vehessenek részt a szavazatszámlálásban április 3-án. Ehhez kiválaszthatják azt is, hogy mekkora távolságra tudnak elmenni. A 444.hu információi szerint csak a jelentkezők 17 százaléka ragaszkodik saját körzetéhez, 12 százalék pedig bárhová elmenne az országban.

Egyelőre annyi biztos, hogy online oktatás keretében kapják meg a szükséges jogi, informatikai és szervezési információkat, illetve a voksolás előtti esküt a választott településen kell letenniük a jelentkezőknek. A szavazás napján pedig jogászokat kérdezhetnek minden vitatott kérdés eldöntéséhez. A 20K együttműködik a Számoljunk Együtt Mozgalommal. Az átjárás azonban nem automatikus, csak azok kerülnek fel a 20K listájára, aki vállalják, hogy az ellenzéki összefogás delegáltjaként ellenőrzik a voksolást.

A jelentkezőket továbbra is várják, hiszen a tapasztalatok szerint legalább 30 ezer ember kellene ahhoz, hogy biztosan legyen két ellenzéki számláló minden szavazókörben.