Európai Parlament;megfigyelési botrány;Pegasus;

Rászáll az EP a Pegasus-botrányra

Hamarosan határozhatnak az Európai Parlament frakciói, hogy felállítsanak-e különbizottságot a kémszoftverrel való visszaélések kivizsgálására egyes európai országokban, köztük Magyarországon és Lengyelországban.

Februárban – mielőtt döntés születik arról, hogy állítanak-e az Európai Parlament (EP) frakció különbizottságot a Pegasus kémszoftverrel való visszaélések kivizsgálására – meghallgatást rendeznek a program illegális alkalmazásáról a képviselő-testület állampolgári jogi bizottságában. Várható, hogy ugyanabban a hónapban az EP plenáris ülése is vitát tart róla.

Egy lapunknak nyilatkozó parlamenti forrás valószínűsítette, hogy csak ezután születhet állásfoglalás a Pegasus vizsgálóbizottság létrehozásáról, amihez a frakciók többségének az egyetértése kell. Ezzel összefügg, hogy

Esteban González Ponsnak, a konzervatív pártcsalád, az Európai Néppárt frakcióvezető-helyettesének vezetésével február elején parlamenti tényfeltáró küldöttség látogat Lengyelországba, hogy tájékozódjon a Pegasus megfigyelési ügyről.

Magyarországon a választási kampány idején nem vizsgálódhat EP-delegáció.

Pablo López de Pedro néppárti szóvivő azt mondta egy pénteki sajtókonferencián, hogy a vizsgálóbizottság felállításáról frakciójuk már a jövő héten tárgyal. Megemlítette, hogy csoportjukhoz tartozik a Polgári Platform nevű lengyel ellenzéki párt, amelynek egyik politikusa az illegális megfigyelés célpontja volt. Az európai szocialisták fontosnak tartják a Pegasus-botrány európai szálának a felgöngyölítését, de a különbizottság felállításáról szóló döntéssel megvárják a februári szakbizottsági meghallgatást, közölte Utta Tuttlies, az EP szocialista frakciójának szóvivője. Hozzájuk hasonlóan, a Zöldek sem alakították ki még az álláspontjukat a testület megalakításáról.

A különbizottság létrehozását az EP harmadik legnagyobb, liberálisokat tömörítő politikai csoportja javasolta, miután véleménye szerint egyértelmű jelek utalnak rá, hogy egyes kormányok bevetették ezt az eszközt a demokratikus ellenzékkel szemben. Az Újítsuk meg Európát! nevű frakció teljeskörű vizsgálatot sürget: – Fel kell tárnunk, hogy milyen mértékben alkalmazták a kémszoftvert, és meg kell találnunk a Pegasus illegális uniós használatáért felelős személyeket – jelentették ki az ötlet gazdái, a momentumos Donáth Anna és a lengyel Róża Thun EP-képviselő.