rendelet;élelmiszerár;stop;

Itt a kormányrendelet az árstopról, a jogsértőket akár fél évre is bezárhatják

Csirke far-hát nem szerepel a szövegben.

 Péntek éjjel a Magyar Közlönyben megjelent a 6/2022. (I. 14.) számú kormányrendelet az árstopról, vagyis hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerdán tett bejelentésének megfelelően 2022. február 1-től három hónapig hat termék, a kristálycukor, a búzafinomliszt, a csirkemellfilé, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb és 2,8 százalékos zsírtartalmú, ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT) tehéntej hatósági áras lesz, minden boltban csak a 2021. október 15-i áron adhatják el őket.  

Azok az üzletek, ahol 2021. október 15-én akciósan adták valamelyik terméket, megússzák további veszteség nélkül, a kormányrendeletben legalábbis szerepel, hogy az akkori kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni.

A hivatalosan „a piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzésével” indokolt, valójában az április 3-i parlamenti választás előtti kampányfogásnak számító intézkedést – amelyért a boltosok és a szakértők sem rajonganak túlságosan – három hónapra léptetik életbe, 2022. május 1-én hatályát veszti. Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója a Népszavának korábban azt mondta, érdemi inflációcsökkentő hatása sem lehet a kormány árbefagyasztásának, hiszen az

egy főre vetítve 500-1000 forintos nyereséget jelenthet a havi kiadásokban.

 Orbán Viktor közlésének megfelelően a kormányrendeletben az is szerepel, hogy az üzleteknek mind a hat termékből kötelezően árusítaniuk kel a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiséget, és ki kell függeszteniük azt a közleményt is, amely az intézkedésről szól.  

Az általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni és csomagküldő kereskedelem esetén a nyitólapon közzétenni

  – hangzik a kormányrendelet. Az általános politikai koordinációért felelős miniszter Rogán Antal.

Azt az üzletet, amelyik megszegi a kormányrendeletben foglaltakat, 50 ezertől hárommillió forintig terjedő pénzbírsággal, ismételt jogsértés esetén egy naptól fél évig terjedő bezárással is sújthatják.