Texas;zsinagóga;fegyveres támadás;túszejtés;

2022-01-16 09:22:41

Véget ért a túszdráma a texasi zsinagógában

Minden foglyot kiszabadítottak, a túszejtő fegyveres pedig meghalt.

Az FBI túszejtésre szakosodott alakulata szombat éjjel megrohamozta azt a texasi zsinagógát, ahol egy fegyveres túszokat ejtett - írja a Reuters.

Az épületben ekkor már csak három túsza maradt az elkövetőnek, aki mintegy fél nappal korábban megzavart egy istentiszteletet. 

- közölte a helyi rendőrfőnök.

Eredetileg négy embert ejtett fogva, de egyiküket hat órával később sértetlenül elengedte. A tárgyalóknak azt mondta, az egyik szövetségi börtönben fogvatartott nővel szeretne beszélni. Arról nem érkezett jelentés, hogy a túszok közül bárki megsérült volna. Az istentiszteletet egyébként egy Facebook-oldalon közvetítették, így ebben feltűnt maga az elkövető is. Mielőtt leállt a stream, a fegyveres a vallásról és testvéréről szónokolt. Több alkalommal is hallható volt, amint arról beszél, nem akarja, hogy bárkinek is baja essen. Kifejezte abbeli meggyőződését is, hogy meg fog halni. 

Joe Biden amerikai elnököt is tájékoztatták a történtekről, Naftali Bennett izraeli miniszterelnök pedig azt írta a Twitteren, hogy imádkozik a túszok biztonságáért. 

Az FBI közlése szerint már beazonosították az elkövetőt, de kilétét egyelőre nem hozta nyilvánosságra.