ellenzék;megélhetés;árak;infláció;

2022-01-16 16:28:48

Nem az árstop a valódi megoldás - véli az ellenzék

„Szociális minimumcsomagot”, duplájára emelt családi pótlékot és az alacsony keresettel rendelkezők adóterheinek csökkentését ígéri kormányra kerülése esetén az Egységben Magyarországért.

- jelentette ki az ellenzék közös, vasárnapi sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke.

Kanász-Nagy Máté - aki korábban a Márki-Zay Péter vezette árnyékkormány szociális szóvivőjeként mutatkozott be - azt mondta, a kormány a „semmittevést”, a felesleges költekezést, az elhibázott gazdaságpolitikát látszatintézkedésekkel próbálja elfedni. Ilyen a miniszterelnök által bejelentett hatósági árstop. Azt hangoztatta, senki ne gondolja azt, hogy ez egy valódi megoldás. A lépés valódi indokaként azt gyanítja, hogy a rezsi-és bankszámlák után a „boltok polcain is hirdethessék a propaganda-intézkedéseket”. Orbán Viktor gazdaságpolitikája csődöt mondott - jelentette ki. Szerinte ugyanis elszabadultak az árak, egekben van az infláció, és rekord mértéket öltött az államadósság. Az elhibázott gazdaságpolitikát akarják leplezni ezekkel a látszatintézkedésekkel - vélekedett. 

Kanász-Nagy Máté a GKI Gazdaságkutató adataira hivatkozva azt közölte, hogy a munkavállalók fele nettó 170 ezer forintnál kevesebbet keres és fél millió nyugdíjas létminimum alatt él. Ezt a gazdasági-és szociális válságot Orbán Viktor okozta és képtelen kijönni belőle - értékelt a politikus. Ezzel szemben az ellenzék országot szeretne, ahol folyamatosan és stabilan emelkedik a jólét, ahol mindenki egy kiszámítható jövőt láthat maga előtt. Ehhez válságálló munkahelyek és stabil, magas jövedelmek kellenek. Azt ígérte, olyan szociálpolitikát fognak megvalósítani kormányra kerülésük esetén, ahol segítenek a leginkább rászorulóknak. A leendő kabinet első és egyik legfontosabb intézkedésének nevezte, hogy bevezetik az alapvető élelmiszerekre az öt százalékos áfakulcsot, ugyanis az árak csökkentését ilyen módon lehet megoldani. A politikus kifejtette, az alapvető élelmiszerek mindenkinek járnak, ezeket nem szabad az államnak megadóztatnia.   

- utóbbit már a Momentum politikusa mondta. Sebők Éva szerint a jelenlegi kormány érzéketlen az emberek valódi problémái iránt. Ezzel szemben az ellenzék nem a liszt árának befagyasztásában látja a probléma megoldását, hanem a kormányváltásban. „A magyarok közös erőforrásait nem stadionépítésre, nem újabb és újabb, drága, sok esetben túlárazott látványberuházásokra kell költeni, hanem mindezt az emberek jólétébe és pénzügyi biztonságába kell fektetni” - fogalmazott. Úgy véli, az ellenzék képes a pénzügyi stabilitás megteremtésére. Azt ígérte, csökkenteni fogják az alacsony keresetűek adóterheit. Az árak befagyasztása a termelőket bünteti és nem lesz képes az infláció tartós leszorítására - vélekedett. Egyúttal olyan állami egészségügyi és oktatási rendszert szeretnének létrehozni, mely képes arra a minőségi szolgáltatásra, amely mellett nem szükséges a családoknak a magánszektort választaniuk.   

- fogalmazott a Párbeszéd politikusa. Gér Mihály kifejtette, ez az álcaháló elfedi azokat az embereket, akik nap mint nap küzdenek a megélhetési válsággal. Október és január között 82-en fagytak meg saját otthonukban. Azt hangoztatta, nem fogják magukra hagyni az idős, beteg és szegény embereket. Egy úgynevezett „szociális minimálprogramot” szeretnének indítani, melyben az államnak garantálnia kellene a minimális létfeltételeket. Ez azt jelenti, hogy háztartás-típusokra lebontott létminimum-szintnek megfelelő arányban határoznák meg a támogatások mértékét. Kitért arra is, hogy Magyarországon az egyik legnagyobb szegénységi kockázatnak számít a gyermekvállalás. Éppen ezért duplájára emelnék és értékállóvá tennék a családi pótlékot. A gyerekek után járó adókedvezmények rendszerét megtartanák és igazságosabbá tennék. Gér Mihály megjegyezte, mivel maga is a gyermekvédelemben dolgozik, ezért pontosan tudja, melyek azok a problémák, amikkel „a Fidesz egyszerűen nem is foglalkozik, hanem csak propagandaintézkedésekkel és látszatnépszavazásokkal hergeli a kedélyeket, azonban ez a gyermekeknél nem jelenik meg”. Az egyszülős családok támogatását is megoldandó problémának nevezte, mivel ez a réteg fokozottan ki vannak téve az elszegényedésnek, emellett bérlakásprogramot indítanának.