rehabilitációs ellátás;társadalombiztosítás;Magyar Államkincstár;

2022-01-16 21:45:23

Rehabilitációs ellátása és társadalombiztosítása is megszűnt egy pest megyei férfinak a járványhelyzet közepén

Válaszokat nem nagyon kap, az egyik ügyintéző arra tippelt, emberi mulasztás történhetett.

– hangzott el az RTL Klub vasárnap esti híradójában.

A férfi gerinc, pajzsmirigy és más egészségügyi problémái miatt megváltozott munkaképességűnek számít. Januárban hiába várta az esedékes rehabilitációs ellátását. 2019 óta jár neki havi 30 470 forint idén januárig. Sőt, a veszélyhelyzetre való tekintettel még tovább is. Ezt akkor írták neki a Fővárosi Kormányhivataltól, amikor az iránt érdeklődött, hogy kell-e újabb igénylést beadnia, ha nem szeretne elesni az összegtől. Felhívta a területileg illetékes ügyintézőt, kereste a kormányhivatalt és a Magyar Államkincstárat is. „Ugyanezt a sémát küldtem el a nyugdíjfolyósító számára két különböző e-mail címre, ügyfélkapu nélkül és ügyfélkapun keresztül is kétszer elküldtem” - nyilatkozta, de választ egyelőre csak a helyi ügyintézőtől kapott. „Azt közölte, hogy hát ez kb. két hét, nagy valószínűséggel emberi mulasztás történt” – mondta.

Arról is beszélt, hogy el tudja fogadni, ha valaki véletlenül hibázott, és azt is tudja, hogy nem sokra elég a harmincezer forint, de neki mégis számít a megélhetéséhez. Ráadásul a folyósítással egyidőben a társadalombiztosítása is megszűnt – mindez a járványhelyzet közepén. Nem tudom azt mondani, hogy megnyugszom és várok, mert ha velem a mai napon történik valami, mert tegnap óta nincs társadalombiztosításom, engem vagy ellátnak vagy nem – mondta a férfi. Hozzátette, ha nem sürgősségi ellátás miatt esetről van szó és ellátják, akkor azt neki kiszámláznák.

Az RTL kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a Fővárosi Kormányhivatalt és a Magyar Államkincstárat is, hogy megtudják, mi lehet az oka annak, hogy a férfi számlájára nem érkezett meg az összeg, vizsgálnak-e ilyen ügyet, és elképzelhető-e, hogy valakinek a veszélyhelyzet alatt szűnik meg az ellátása. 

„Az emberek életének és egészségének védelme érdekében a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt a megváltozott munkaképességűek ellátása nem szűnhet meg” - olvasható a tárca válaszában, ám arra nem tértek ki, hogyan fordulhatott elő mégis az eset.