Egységben Magyarországért;választás 2022;bérlakásépítés;lakhatási támogatás;

2022-01-17 13:25:22

Lakhatási programot, bérlakásépítést, energiatakarékos rezsicsökkentést ígér az ellenzék

Hosszú távon 30 ezer fiatal lakhatását oldanák meg a családtámogatási rendszer megtartása mellett.

Magyarországon főleg a fiatalok körében elképesztő kilátástalanság. Ennek egyik jele a „kivándorlási spirál felpörgése” az utóbbi évtizedben – értékelte a jelenlegi lakhatási helyzetet e az Egységben Magyarországért hétfői sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel. 

A Jobbik alelnöke, az összellenzék lakhatást érintő programfejezetének felelőse szerint mindennek szimbóluma, hogy a 160 ezres fővárosi albérletárakkal szemben a kormány a 133 ezres minimálbér ígéretével kampányol. Leszögezte:

Z. Kárpát Dániel szerint az Orbán-kormányok eddig több mint 18 ezer család kilakoltatásához asszisztáltak, a legnehezebb helyzetben lévőknek ez „szőnyegbombázással” ért fel. Mint fogalmazott, egy átfogó bérlakásépítési programmal, kollégiumi férőhelyek bővítésével, az üresen álló ingatlanvagyon egy részének hasznosításával éves szinten több ezer a piaci bérleti díj alatt bérlehető lakást hozhatnak vissza a rendszerbe. 

Hiszékeny Dezső MSZP-s országgyűlési képviselő kifejtette, hogy a lakhatási válság miatt a bérből, a fizetésből élők mára olyan helyzetbe kerültek, hogy számukra a lakbérek éppúgy megfizethetetlenek, mint az új lakások árai. A Fidesz eddigi „akciói” a  nagy többség számára elérhetetlenek voltak, százezrek keresik eddig hiába, hogyan tudnának javítani az életkörülményeiken, lakhatási viszonyaikon, hangsúlyozta, mondván, megvan a megoldás:

Mint hangsúlyozta, ilyenből az elmúlt 15 évben nem épült egy darab sem állami beruházásban. Ellenpéldaként hozta fel a XIII. kerületet, ahol az önkormányzat saját forrásaiból folyamatosan bérlakásokat épít, az elmúlt húsz évben környezettudatosan tervezett, környezetbarát, úgynevezett passzívházakat húztak fel, a legújabb technológiákkal.

Bakos Bernadett, az LMP budapesti elnökségi tagja szerint az elmúlt években magasra szökött lakhatási árak kiemelten sújtják a fiatalokat, a pályakezdőket, az egyetemistákat, a családalapítókat is. Mint fogalmazott, nekik az „szja-mentesség és a csok csak szépségtapasz”. A családtámogatást szociálisan igazságosabbá bővítenék. Olyan szabályokat dolgoznának ki, amelyek egyaránt védenék a bérlőket és a bérbeadókat. 

Az ellenzéki politikus szerint a mai fiataloknak csak álom a saját tulajdonú lakás, ma Budapesten egy átlagos pályakezdői fizetésből nem lehet egy albérletet sem fenntartani. Mint hozzátette, a rezsicsökkentés mai rendszere igazságtalan, amit megszüntetés helyett átalakítanának, ez a már említett energetikai korszerűsítéssel, „zöld” megoldásokkal, az „energiaszegénység” felszámolásával.