Járóka Lívia;EP-elnök;

2022-01-17 18:49:41

Járóka Lívia ismét EP alelnök akar lenni, de nem adnak neki sok esélyt

Az új elnököt és alelnököket kedden, illetve szerdán választja meg az EP plenáris ülése.

Járóka Lívia fideszes EP-képviselő bejelentkezik az Európai Parlament (EP) egyik alelnöki posztjára. Először a Magyar Nemzet közölte a hírt, amit a Népszava EP forrásai is megerősítettek. A politikus 2017 óta az EP alelnöke, és a jelenlegi képviselő-testület 2019-es megalakulásakor újraválasztották, akkor még az Európai Néppárt (EPP) színeiben. Azóta a Fidesz kilépett az EPP-ből, de a függetlenek közé került Járóka a helyén maradhatott, mivel az EP plenáris ülésének jóváhagyásával kapta meg a tisztséget két és fél évre. Mandátuma most lejár, de parlamenti informátoraink szerint a Fidesz újra jelöli. Ehhez Járókának a képviselőtestület egyhuszadának, azaz 36 képviselőnek az aláírását kell megszereznie.

Forrásaink nem látnak esélyt rá, hogy újrázni tud, mivel akkora a tülekedés a vezető pozíciókért, hogy a nagy frakciók a jobbközéptől a szélsőbalig valószínűleg most sem őt, sem másik független képviselőt nem fognak beszavazni a törvényhozás irányító testületébe. Információink szerint egy független olasz politikus is fontolgatja az indulást az alelnökségért. Járóka Lívia főként a szélsőjobb voksaira számíthat, mivel a Fidesszel baráti kapcsolatot ápoló lengyel kormánypártiakat tömörítő euroszkeptikus csoport inkább a saját jelöltjének a megválasztásáért fog harcolni.

Az Európai Parlamentnek 14 alelnöke van, a jelölések a politikai csoportok közötti tárgyalásokon dőlnek el. Az új elnököt és alelnököket kedden, illetve szerdán választja meg az EP plenáris ülése.