Áder János;Kenya;Ghána;Afrika;

2022-01-17 15:25:11

Áder a kesudiófarm sikere nyomán magyar segítséget ígért Kenya mezőgazdaságának

A köztársasági elnök hétfőn a kelet-afrikai országban járt.

Kenya erősíteni kívánja közép-európai jelenlétét, ezért készen áll arra, hogy minél hamarabb diplomáciai képviseletet nyisson Budapesten - hangzott el hétfőn Nairobiban, amikor Uhuru Kenyatta köztársasági elnök Áder Jánossal tárgyalt. Az államfő többnapos látogatásra érkezett Kenyába, a kelet-afrikai ország függetlenné válása óta elsőkét a magyar köztársasági elnökök közül.

A két politikus négyszemközti találkozóját követő közös sajtótájékoztatón Áder János úgy fogalmazott, hogy Kenya az elmúlt években a térség turisztikai, pénzügyi, kereskedelmi és diplomáciai központjává vált, hatalmas demográfiai és életszínvonal emelkedés történt. Ezért, mint mondta, a következő időszakban az itt élők számára a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer biztosítása lesz a legfontosabb.

Mivel Kenya lakosságának 40 százaléka, a vidéken élők több mint 70 százaléka a mezőgazdaságból tartja el magát, az államfő alapvető fontosságúnak nevezte számukra, hogy az ott élők „korszerű ismeretekhez és technologiához jussanak”.

A magyar köztársasági elnök kitért arra, hogy Kenya a párizsi klímacsúcson vállalta erdőterületei nagyságának 10 százalékos növelését, és ehhez is hazánk segítségét ajánlotta, mondván, ebben is rendelkezünk azzal a tudással és technologiával, amelyre szükség lehet.

Elhangzott, hogy a Kenyai látogatása során Áder János várhatóan ellátogat Nairobi egyik szegénynegyedébe a Munkás Szent József Plébánia és Szakképzési Központba, amely közel 280 ezer dollár (88 millió forint) támogatást kapott. A sajtótájékoztatón Uhuru Kenyatta kenyai államfő köszönetet mondott, amiért Magyarország a Kötött Segélyezési Hitelprogramban 50 millió dolláros kedvezményes hitelkeretet biztosított egészségügyi, mezőgazdasági és öntözési projektek megvalósítására.  

Amint arról a Népszava is beszámolt, egy nappal azután, hogy Áder János kitűzte 2022. április 3-ára az országgyűlési képviselők általános választásának napját, egyúttal a kormány által kezdeményezett úgynevezett „gyermekvédelmi” népszavazás időpontját, a magyar köztársasági elnök nyolcnapos hivatalos látogatásra utazott Ghánába és Kenyába.