várólista;műtét;egészségyügy;

2022-01-18 08:03:09

Egyre nyúlnak a kórházi várólisták, több műtétre is bántóan sokat kell várni

Van olyan ellátás, amelyért ténylegesen 168 napot is ki kell bírnia a betegnek.

Szürkehályogműtétre  hatezerrel többen  várnak, mint 2021 májusában, a csípőprotézis-műtétre várakozók száma pedig megduplázódott – írja a Blikk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisa nyomán. 

A lap megállapításai szerint a tervezett várakozási idő helyenként nagyon hosszú, a térdprotézis-műtét esetében például majdnem két év. Ezzel szemben a tényleges várakozási átlagidő – amennyit a betegnek valóban várakozással kell töltenie – sokkal rövidebb, jellemzően néhány hónapot tesznek ki. A szokásosnál jóval nagyobb eltérés valószínűleg annak köszönhető, hogy sokan nem tudták vagy nem merték igénybe venni a tervezett ellátásokat a koronavírus-járvány súlyosabb időszakaiban. Most ezek a betegek is elmennének a műtétekre, ami torlódáshoz vezethet. Minderről Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász úgy vélekedett, hogy a halasztható ellátások 2020-ban a járvány megfékezése miatti leállítása, a személyzet járványelhárítási feladatai is hozzájárultak a listák felduzzadásához.

A lapnak nyilatkozott egy gerincsérült férfi is, aki 2021 májusában szenvedett munkabalesetet, de azóta hiába várja, hogy megoperálják. A magánklinikai árakat is megnézte, de hamar kiderült, egy ilyen operáció ára legalább 2,5 millió forint, így maradt a várakozás. – Nyolc hónappal ezelőtt próbáltam felhívni a kórházat azzal kapcsolatban, hogy jegyezzenek legalább elő. Végül várólistára kerültem, úgy volt, hogy 2022. január 25-én műtenek. Már épp megörültem, amikor nemrég kiderült, hogy kihúztak. Ismét maradt a kétségbeesés – fogalmazott a lap kérdésére a férfi, aki a történtek miatt elveszítette munkahelyét, majd leszázalékolták. Jelentős kiterjesztett gerincműtétre a koronavírus-járvány előtt 49, a pandémia harmadik hulláma alatt 190, most már 291 napot kell várni. A tényleges várakozási idő 168 nap.