adóvisszatérítés;szja;Tállai András;nyilatkozat;

2022-01-18 16:40:15

Százezrek várnak majd hiába a választási pénzesőre

Úgy tűnik: félmillió szülő nem jut hozzá február 15-ig a kormány – fejenként átlagosan több mint 300 ezer forintos – választási ajándékához.

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján több mint 1,4 millióan kapják kézhez a családi adóvisszatérítést már februárban – közölte az MTI-vel Tállai András. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárának nyilatkozata kissé meglepő, mert a tavaly befizetett személyi jövedelemadó (szja) visszatérítésére a korábbi kormányzati nyilatkozatok alapján mintegy 1,9 millió szülő jogosult. Vagyis úgy tűnik: félmillió szülő nem jut hozzá február 15-ig a kormány – fejenként átlagosan több mint 300 ezer forintos – választási ajándékához.

Az ígéretek szerint összességében mintegy 600 milliárd forintot kitevő szja-t utalnak vissza az idén a családoknak. A visszatérítés felső határa a 2020 decemberi, 449 400 forintos bruttó átlagbér tizenkétszerese. Ennek az összegnek évi 808 920 forint az szja-ja, vagyis maximum ennyit lehet majd visszakapni. Feltéve, hogy az adott szülő be is fizetett tavaly ennyi adót.

Az szja-visszatérítést február 15-ig azonban csak azok a gyermeket nevelő, családi adókedvezményre jogosult szülők kapják meg automatikusan, akikről az adóhatóság is tudja, hogy gyermeket nevelnek, továbbá ismeri a tavalyi jövedelmüket, és a kifizetéshez szükséges bankszámlaszámukat vagy postai címüket. Ők jellemzően azok, akik családi pótlékot kapnak. A KSH legutolsó, tavaly októberi adata szerint 1 millió 58 ezren kaptak családi pótlékot, ezen szülők adatait a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) megkapta a Magyar Államkincstártól.

Bár a kormány kezdetben azt kommunikálta, hogy az adóvisszatérítés automatikus lesz, hamar kiderült, hogy nem minden szülőről állnak rendelkezésre adatok. Például azért, mert a visszatérítés mindkét szülőnek jár, a családi pótlékot viszont csak egyikük veszi fel. Az érintett szülőknek ezért egy nyilatkozatot kellett kitölteniük tavaly december 31-ig. Ezt Tállai András korábbi tájékoztatása szerint 835 ezren tették meg. E számot hozzáadva a családi pótlékosok számához nagyjából kijön az 1,9 milliós jogosulti kör, ezért is meglepő az államtitkár mostani nyilatkozata. Elképzelhető azonban, hogy számos családi pótlékos is biztosra akart menni, ezért kitöltötte a nyilatkozatot is, így nagy az átfedés a nyilatkozatot kitöltők és a családi pótlékosok között.

Tállai András szerint az 1,4 milliós szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Márpedig egy évben a legnagyobb jövedelmet jellemzően a decemberi járulékbevallások tartalmazzák: ezek január 20-ig érkeznek be a NAV-hoz. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az adóvisszatérítéshez való jog nem veszhet el. Aki elmulasztotta 2021. december 31-ig nyilatkozatát benyújtani, és a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges adatait, az az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetében, vagy az szja-bevallásában veheti igénybe az adóvisszatérítést májusban.