EBESZ;megfigyelők;választás 2022;

Gyanítják, hogy itt április 3-án csalni fognak, teljes körű megfigyelő missziót sürgetnek EP-képviselők a választás napjára

Kételkednek a megméretés és az Orbán-kormány tisztaságában.

Kedden 62 európai parlamenti képviselő írt levelet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (EBESZ/ODIHR) igazgatójának, azt kérve, hogy a szervezet küldjön teljes körű választási megfigyelő missziót az áprilios 3-i magyarországi parlamenti választásra.

A Népszavához eljuttatott levélben a politikusok azzal az aggodalommal magyarázzák ennek szükségességét, hogy a választások „nem a legmagasabb szintű demokratikus normák szerint” fognak lezajlani.

„A választási megfigyelők már eddig is jelentős aggályokat fogalmaztak meg a 2018-as magyarországi választások tiszta lebonyolításával kapcsolatban. Orbán Viktor miniszterelnök azóta is következetesen támadja a demokráciát hazájában. Független megfigyelőkre van szükségünk, hogy tudjuk, mi történik Magyarországon idén tavasszal. A választási manipulációk masszívan károsítanák az európai demokráciát. Az Európai Unió csak akkor demokratikus, ha a demokrácia minden tagállamban működik”- nyilatkozta az egyik aláíró, a német zöldpárti Daniel Freund.

Az EP-képviselők szerint a helyzet tovább romlott a 2018-as választások óta, amikor is az EBESZ korlátozott megfigyelő missziója megállapította, hogy „a megfélemlítő és idegellenes retorika szűkítette a valódi politikai vita terét, korlátozva a választókat abban, hogy teljes tájékozottság birtokában dönthessenek”. A kormány által a közvélemény tájékoztatására szánt kampányokra fordított túlzott kiadások pedig "jelentősen veszélyeztették a jelöltek lehetőségét arra, hogy egyenlő feltételek mellett versenyezzenek”. A választási megfigyelők megállapították „az átláthatóság általános hiányát” és szóvá tették „az erősen polarizált és kritikai elemzést nélkülöző" médiatudósításokat.

A levélírók leszögezik, hogy az idei választások előtt további súlyosan aggasztó fejlemények történtek. Ezek közé sorolják a választási törvény 2020-ban, rendkívüli helyzet idején, nyilvános konzultáció nélkül elfogadott módosítását, amelynek a fő hatása szerintük az lenne, hogy a hivatalban lévőknek kedvezzen. Megemlítik, hogy a kormány 2021 novemberében felülvizsgálta az állandó lakóhelyre vonatkozó regisztrációs szabályokat, ami megkönnyíti a fiktív lakcímek regisztrációját. Emiatt széles körben attól tartanak, a kormánypárt ezt arra fogja felhasználni, hogy növelje szavazóbázisát a különösen vitatott régiókban.

„Mindezek fényében úgy gondoljuk, kulcsfontosságú, hogy a magyar választási folyamat valamennyi jelentős aspektusát nyomon kövessék: a jogalkotási keretet, a jelölt- és választói regisztrációt, a kampányt, a média szerepét (beleértve az átfogó médiafigyelést), a választási adminisztrációt, a választási viták rendezését, a nők és a nemzeti kisebbségek részvételét, valamint a szavazás, a számlálás és az adatok összesítésének folyamatát a választás napján, továbbá a választást követő panaszok és fellebbezések ellenőrzését egy teljes körű választási megfigyelő misszió segítségével”

- áll a levélben, amelyet 19 tagállamot és öt EP-frakciót képviselő politikusok rtak alá, köztük a Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselői. Nincsenek az aláírók között a szélsőjobb és az euroszkeptikus frakcióhoz tartozó politikusok.

Néhány nappal ezelőtt 20 magyarországi civil szervezet fordult hasonló kéréssel az EBESZ/ODIHR igazgatójához. Levelükben kifejtették: a korlátozott EBESZ-misszió a választás napján és azt követően nem végez megfigyelést a szavazásról, a szavazatszámlálásról és az eredmények rögzítéséről. Az előző parlamenti választás óta bekövetkezett folyamatok azonban szükségessé teszik teljes körű választási misszió kiküldését, kifejezett hangsúllyal a választások napján végzett megfigyelésre.