Völner Pál;Schadl György;Fidesz;

2022-01-19 06:00:00

Áprilisi vizsga

A jó ég tudja, mi zajlik ott, a Fideszen belül, az azonban bizonyos, hogy a réseken áramlik a szenny. És itt a hangsúly a belül szón van; nem feltételezhetjük, hogy a 444.hu vagy bármelyik, az ellenzékhez sorolt lap beépült volna a NER-be, vagy a nyomozó hatóságok soraiba.

Az információk szinte biztosan a Fidesz soraiból érkeznek, valamilyen belső leszámolás érdekében. Volt már ilyen; Lázár Jánosról terjedt el, az azóta sem cáfolt legenda, hogy bizony használta az ellenoldalt, hogy legyőzze riválisát. Mellesleg nincs ebben semmi meglepő; a történelem során számos hatalmi harc dőlt el így. Főként akkor, amikor a háború már a berkekben belül folyt, pénzért, befolyásért, hatalomért, mert a külső ellenség már annyira legyengült, hogy onnan nem érkezhetett semmilyen veszély.

Természetesen nem hihetjük, hogy Völner Pál mozgatta a szálakat, mint ahogy azt sem, hogy Schadl György, a végrehajtók főnöke rendelkezik olyan befolyással, amely a most értékelhető magaslatokba emelte őt. Ezzel együtt ma mégis az látszik a legnagyobb botránynak, hogy az igazságügyi államtitkár miért nincs előzetes letartóztatásban, miért jelent kivételt.

Eddig ugyanis kötelező gyakorlat volt, hogy az ügyészség korrupciós ügyekben kéri a bíróságtól az érintett őrizetbe helyezését; láttuk számtalanszor, hogy a meggyanúsítottat bilincsbe verve hurcolják el, igaz a politikai túloldal szereplőit. Hogy Völner miért jelent kivételt, azt legfeljebb csak találgathatjuk, mindenesetre a még mindig parlamenti képviselőt egyre több támadás éri, egyre több ügyben tűnik érintettnek. Most, az ingyenjegyhez jutó egyetemi tanulók esetében is; „szponzora”, a már előzetesben tartott Schadllal együtt vált központi figurává.

A kérdés tehát az, hogy mi van a háttérben. Ki küzd kivel? Ki használja a nyilvánosságot a másik lebuktatására? Szóba kerülhetnek a szolgálatok, azaz annak dilemmája, hogy melyik az erősebb, melyik akar egyeduralkodóvá, az információk egyetlen birtokosává válni? Ők is csak be vannak kötve valakihez, miáltal újra csak ott vagyunk; felsőbb körökben zajlik a háború. Ha viszont így van, akkor innen már csak egy lépés és eljutunk Orbán Viktorhoz. Mit tud az egészről ő? Illetve képes-e még mindig uralni a saját táborát, vagy az már akkorára nőtt, hogy kicsúszott a kezei közül.

A tábort itt nem mennyiségileg kell érteni, pusztán arról van szó, hogy ma már minden fontos ponton, minden gazdaságilag értékelhető poszton fideszesek ülnek, a teljesen és mindenből kiszorított ellenzék labdába sem tud rúgni. Kizárólag a NER belső és külső körei harcolnak egymással, ahogy az imént említettem: befolyásért, hatalomért, a zsíros falatok bitorlásáért. Pont, mint a Városháza ügyben, ahol botrányt kavartak Karácsony körül, de a dolog, a mostani fejlemények alapján, visszafelé sül el, ráborul a Fideszre. Persze a médiafölény alapján hihetik, hogy képesek mindent el- és letakarni, de itt éppen arról van szó, hogy már egymás érdekeivel mennek szembe.

Áprilisban, nincs mese, muszáj lesz vizsgázni.