EBESZ-megfigyelők;választás 2022;

2022-01-20 13:38:37

Jöhet az elrettentés, senki nem tudná előre, hol toppanhatnak be a választási megfigyelők

Minden olyan politikai szereplőnek érdekében áll az EBESZ delegációjának támogatása, akinek nincs rejtegetni valója – állapította meg László Róbert.

Valóban nem volt még példa arra, hogy teljes körű választási megfigyelő missziót küldjön az EBESZ egy EU-tagállamba – jelentette ki kérdésünkre László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Ha ez most megtörténne, az diplomáciai szinten mérföldkövet jelentene, és a gyakorlati jelentősége sem lenne elhanyagolható – hangsúlyozta.

Tízezer szavazókörben természetesen nem tudnának megjelenni a megfigyelők – folytatta László Róbert –, de senki nem tudná előre, hol toppanhatnak be. Így azokra, akik visszaélésekre készülnek, elrettentő hatással bírhat. Legalábbis egy részükre – tette hozzá.

A Political Capital szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy egy teljes körű delegáció nemcsak a választás napján lenne jelen nagyobb létszámban, hanem már a kampányidőszak utolsó heteiben is. Ezért jóval alaposabb munkát végezhetnének, ami a média kiegyensúlyozottságának vizsgálatától a voksturizmus feltérképezéséig rengeteg területet lefedhet. Minden olyan politikai szereplőnek érdekében áll az EBESZ delegációjának támogatása, akinek nincs rejtegetni valója – állapította meg László Róbert.

A delegáció, legyen az korlátozott vagy teljes körű, nyilvánvalóan nem helyettesíti a szavazókörökben a pártdelegáltakat – említett egy másik szempontot a választási szakértő. Sőt. A megfigyelők, ahogy a nevük is mutatja, semmilyen módon nem avatkozhatnak bele a választási folyamatokba: csak megfigyelnek, míg a szavazókörök pártok által delegált tagjai teljes jogú tagjai a szavazatszámláló bizottságoknak.