EBESZ-megfigyelők;választás 2022;

Jöhet az elrettentés, senki nem tudná előre, hol toppanhatnak be a választási megfigyelők

Minden olyan politikai szereplőnek érdekében áll az EBESZ delegációjának támogatása, akinek nincs rejtegetni valója – állapította meg László Róbert.

Valóban nem volt még példa arra, hogy teljes körű választási megfigyelő missziót küldjön az EBESZ egy EU-tagállamba – jelentette ki kérdésünkre László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Ha ez most megtörténne, az diplomáciai szinten mérföldkövet jelentene, és a gyakorlati jelentősége sem lenne elhanyagolható – hangsúlyozta.

Tízezer szavazókörben természetesen nem tudnának megjelenni a megfigyelők – folytatta László Róbert –, de senki nem tudná előre, hol toppanhatnak be. Így azokra, akik visszaélésekre készülnek, elrettentő hatással bírhat. Legalábbis egy részükre – tette hozzá.

A Political Capital szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy egy teljes körű delegáció nemcsak a választás napján lenne jelen nagyobb létszámban, hanem már a kampányidőszak utolsó heteiben is. Ezért jóval alaposabb munkát végezhetnének, ami a média kiegyensúlyozottságának vizsgálatától a voksturizmus feltérképezéséig rengeteg területet lefedhet. Minden olyan politikai szereplőnek érdekében áll az EBESZ delegációjának támogatása, akinek nincs rejtegetni valója – állapította meg László Róbert.

A delegáció, legyen az korlátozott vagy teljes körű, nyilvánvalóan nem helyettesíti a szavazókörökben a pártdelegáltakat – említett egy másik szempontot a választási szakértő. Sőt. A megfigyelők, ahogy a nevük is mutatja, semmilyen módon nem avatkozhatnak bele a választási folyamatokba: csak megfigyelnek, míg a szavazókörök pártok által delegált tagjai teljes jogú tagjai a szavazatszámláló bizottságoknak.

Együttműködést ígér a választási irodaNagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke és Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke fogadta az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) szakértőit – áll a lapunknak is elküldött közleményben. A küldöttség január 17-21. között tartózkodik Magyarországon, hogy az „idei országgyűlési választásokat megelőző helyzet és a választások előkészítése kapcsán tájékozódjon”. A szakértők több más szervezettel, törvényhozási és kormányzati szereplővel is egyeztetnek.    A megbeszélés alapján az NVI és az NVB elnöke is bízik abban, hogy – idézzük a közleményt – a jövőben is magas szintű marad a felek közötti szakmai együttműködés, és az EBESZ/ODIHR a soron következő választásokra is küld megfigyelőket. Nagy Attila kiemelte: „A Nemzeti Választási Iroda együttműködéséről biztosítja az EBESZ-t, egyúttal fontosnak tartjuk, hogy tevékenységükkel összefüggésben objektíven járjanak el.” A találkozót követően Téglási András is reményét fejezte ki a „konstruktív együttműködést illetően”.
Pártatlanságról beszél a közmédiaA magyar közmédia vezetői is megbeszélést folytattak az EBESZ képviselőivel - közölte az MTVA Sajtó és Marketing Iroda kedden. A közlemény szerint Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a tanácskozáson külön kiemelte a közelgő országgyűlési választásokkal kapcsolatban a kampányban alkalmazott, a médiatörvényben és a Közszolgálati Kódexben megjelenő kiegyensúlyozottságra és pártatlanságra vonatkozó rendelkezések érvényesülésének garanciáit.  Itt érdemes felidézni azt a kiszivárogtatott hangfelvételt, amin Bende Balázs, a közmédia külügyi kabinetjének vezetője világossá tette: az MTVA-ban nem az ellenzéket támogatják, akinek ez nem tetszik, az adja be a felmondását.