sajtó;bizalom;média;nagyvállalatok;

2022-01-21 21:12:02

Sem a kormányban, sem a sajtóban nem bíznak a magyarok

A médiavállalatokkal szemben pedig még annál is bizalmatlanabbak vagyunk.

A magyarok az összesítésben a bizalmatlanabb népek közé tartoznak - derül ki abból a majd' 200 oldalas Ipsos tanulmányból, amelyben 29 országot vizsgáltak meg. A megállapításokat a hvg.hu szemlézte. E szerint a megkérdezett honfitársaink 17 százaléka mondta azt, hogy megbízik a kormányban, míg 58 százalékuknak esze ágában sincs így tenni. A kormánynál csak a média szerepelt rosszabbul, itt a megkérdezetteknek mindössze 10 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bízik benne, míg 52 százalékuk reagált elutasítóan. 

A kormány iránti bizalom csak egy ponttal magasabb, mint az Egyesült Államokban, ám ott az elutasítottság is két százalékponttal magasabb. Magyarország mögött Olaszország áll, ahol ugyanúgy 17 százalék hisz a politikai vezetésnek, míg 54 százalék gondolja úgy, hogy a kormány nem bontja ki a valóság minden részletét az állampolgárok előtt.

Ami a sajtót illeti, Magyarországon kívül csak az Egyesült Királyságban gondolják kevesebben megbízhatónak a médiát és ugyanúgy 52 százalék azok aránya, akik szerint a médiában nem lehet bízni. Az eggyel előttünk álló ország pedig ebben az esetben Japán, ahol a válaszadók 13 százaléka ad hitelt a médiának, míg 42 százalékuk nem.  

Ha a médiavállalatokat nézzük, akkor az még lesújtóbb képet fest: bennük csupán a magyarok 9 százaléka bízik meg. Némiképp jobban állnak a gyógyszergyártó cégek (23 százalék), és a techcégek (32 százalék). Az olaj és üzemanyagvállalatokról a magyarok 37 százaléka gondolja, hogy hazudnak.