Magyarország;Egyesült Államok;választás 2022;

Amerikai ügyvivő: Semmi alapja nincs Szijjártó Péter nyilatkozatának

Marc Dillard szerint Magyarországgal is sok egyeztetés történt az orosz-ukrán konfliktus kapcsán.

Az Egyesült Államok nem akar beleavatkozni a magyarországi parlamenti választásba, semmi alapja nincs Szijjártó Péter nyilatkozatának - derül ki abból az interjúból, amelyet Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője adott az RTL Klubnak.

Marc Dillard megjegyezte, az Egyesült Államok tiszteletben tartja Magyarország szuverenitását és demokratikus intézményeit. Úgy véli, a közelgő választás lehetőség a magyarok számára, hogy eldöntsék, ki irányítsa az országot és milyen irányba haladjanak. A Biden-kormányzat külpolitikájának egyik pillére a demokrácia és az emberi jogok védelme, ezért abban érdekeltek, hogy a választás szabad, tisztességes, demokratikus folyamat legyen, amelyben jól tájékozott választók jó döntést hoznak arról, hogy milyen utat kövessenek a magyarok - tette hozzá.

A diplomata kapott kérdést az egyre inkább háborúvá fajuló orosz-ukrán konfliktusról is. Ezzel kapcsolatban azt mondta, Oroszországot a diplomácia és a párbeszéd útján kell tartani. Emlékeztetett: annak, hogy az orosz kormány több mint százezer katonát vezényelt az ukrán határra, nemcsak az ukránok számára van tétje, hanem az európaiak, sőt, az egész világ számára is, mert nemcsak egy katonai akcióról, nemcsak humanitárius és biztonsági következményekről van szó, de arról is, hogy mindez az európai biztonság, béke és gyarapodás három évtizede fennálló alapjait fenyegetné.

Marc Dillard felhívta a figyelmet, hogy Oroszország számos egyezményt aláírt – köztük a helsinki záróokmányt vagy épp a budapesti memorandumot –, amelyek a hidegháború után megerősítették az államok területi integritását és jogukat arra, hogy jövőjüket saját maguk határozzák meg. Ez forog kockán, ezért veszi komolyan az Egyesült Államok a kérdést, Joe Biden elnök pedig határozott és egységes választ ígért, ha Oroszország katonai beavatkozást hajt végre Ukrajnával szemben. 

Kitért arra is, hogy az elmúlt hetekben sok egyeztetést folytattak szövetségeseikkel a témában. Példaként említette Joe Biden és Áder János telefonbeszélgetését, de alacsonyabb szinten is komoly koordináció zajlott. Amennyiben nem sikerülne diplomáciai úton rendezni a helyzetet, akkor az a szövetségesek határozott és egységes fellépését váltaná ki.

Hogy ez pontosan mit takar, azt Marc Dillard nem fejtette ki, ám elmondta, hogy a pénzügyi szankcióktól kezdve a kulcsfontosságú iparágakat érintő exportkorlátozáson át a NATO erőinek átcsoportosításáig, valamint az Ukrajnának nyújtott biztonsági együttműködés fokozásáig számos lehetőségről tárgyaltak az amerikai kormányzatban és a szövetségesekkel. Ugyanakkor a határozott és egységes fellépés kilátásba helyezésével Oroszországot el szeretnék téríteni erről az útról, és helyette a diplomácia és párbeszéd útján tartani. hangsúlyozta, Oroszországon múlik a fegyveres konfliktus elkerülése.