vesztegetés;bíró;kirúgás;OBH;Schadl György;

Az OBH szerint Schadl György nem akart kirúgatni senkit, és amúgy is megmondták neki, hogy forduljon máshoz

Biztosították számára a közvetlen kapcsolatfelvétel lehetőségét.

Elég eufemisztikus hangvételű közleményben próbálja visszautasítani az Országos Bírói Hivatal, hogy a vezetője Senyei György Barna afféle csendestársként összejátszott volna Schadl Györggyel egy bíró kirúgása érdekében.

Nemrég a Központi Nyomozó Főügyészségről kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyveiből derül ki, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar vezetőjeként Schadl György el akarta távolítani a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik bíráját, erről pedig szót az OBH elnökének és a Fővárosi Törvényszék Vezetőjének, Tatár-Kis Péternek is. Az OBH közleménye ezzel szemben azt állítja,

„valótlan a sajtóban megjelent valamennyi olyan állítás, amely arra utal, hogy az MBVK elnöke az OBH elnök előtt egy bíró »kirúgásának« az igényét fogalmazta volna meg”,

a Schadl György által „előadottak” kivizsgálása a Fővárosi Törvényszék elnökének hatásköre, az OBH elnöke felhívta az MBVK elnökének figyelmét arra, hogy az ezzel kapcsolatos panasz a Fővárosi Törvényszék elnökénél terjeszthető elő és biztosította a közvetlen kapcsolatfelvétel lehetőségét. 

Az nem világos, hogy a Schadl György által „előadottak” pontosan mit fed, de a jegyzőkönyvek tanúsága szerint a bírót „megpróbálta kirúgatni az állásából, és azt is igyekezett elintézni, hogy többet ne vehessen részt a végrehajtói szakvizsgákon”. Két bírói igazgatási vezetőt is megkeresett ezért, és bár amit tett, nehéz nem befoéyásolási kísérletnek nevezni, úgy tűnik, sem az OBH, sem a FT elnöke nem kérte ki magának a felszólítást a bírói függetlenség megsértésére, sőt, Tatár-Kis Péter azt válaszolta, hogy kirúgni nem tudja a bírót, de visszavonhatja csoportvezetői megbízását, és tehet arról, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén.

Schadl Györgyöt korábban letartóztatták, amiért 2017-től három éven át megvesztegette Völner Pált, hogy a fideszes politikus az Igazságügyi Minisztérium végrehajtásért felelős államtitkáraként az ő szándékának megfelelően felügyelje a területet. A Legfőbb Ügyészség azt állítja, hogy Schadl György alkalmanként 2-5 millió forintot adott Völner Pálnak a szolgálataiért. Az államtitkár nem kizárólag konkrét ügyekben nyújtott segítség után, hanem folyamatos rendelkezésre állásért, lényegében fizetésként kapta a pénzt, összesen 83 millió forintot. Schadl György eközben 880 millió forint illegális jövedelmet szerzett.

Azt nem egyértelmű, hogy az MBVK elnöke jelenleg is letartóztatásban van-e, de a héten kiderült róla az is, hogy kérésre több embernek – köztük Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak – is elintézte a vizsgáit a Pécsi Tudományegyetem jogi karán és máshol.