Ákos;koronavírus;Csollány Szilveszter;

2022-01-26 06:16:40

Ákos igazsága

Nem nagyon válogat ez a gyönyörű kínai laboratóriumban amerikai pénzből kifőzött kis víruska (…) Én nem tudom, hogy mit hoz a jövő, mindenesetre azt gondolom, hogy ha a józan ész nagyon hamar nem kerekedik felül a világon, vagy mi normálisabb, visszafogottabb, józanabb emberek nem hallatjuk a szavunkat, akkor nagyon nagy gáz lesz. Ha Ausztriára nézek, Ausztráliára nézek, az Egyesült Államokra nézek, csupa rossz példát látok magam előtt – mondta az Ákos nevű popzenész, amikor Orbán Viktor és néhány bőkezű állami szponzor társaságában szuperterjesztő dzsemborit tartott – maszk és távolságtartás nélkül – a Sportarénában.

Ákosnak egyfelől igaza van: a Covid nagyon nagy valószínűséggel egy vuhani biotechnológiai laborból szabadult ki, ahol részben amerikai pénzből végeztek a természetben előforduló denevérvírusok fertőzőképességének feljavítására irányuló kutatásokat. Hogy nem eredménytelenül, az dokumentált tény, merengeni legfeljebb azon lehet: mekkora a valószínűsége, hogy pont ott keletkezett valami hasonló szörnyeteg természetes úton, ahol ugyanezt mesterségesen is előállították.

Ami viszont a „csupa rossz példát” illeti, amelyekhez képest az orbáni Magyarország lenne a pozitív ellenpont, ott az igazság igencsak megbicsaklik. Trump alaposan félrekezelte a járványt, ez kétségtelen, és eddig Biden sem sokat javított a mérlegen. Ausztria viszont eddig megúszta 14 ezer halottal, a 31 milliós Ausztrália pedig mindössze 3150-nel, ami a magyarországi 41 ezres Covid-halálozáshoz képest bámulatosan hatékony járványkezelést jelent.

Az olimpikon Csollány Szilveszter tragikus halála után nyugodtan leszámolhatunk az illúzióval, hogy az edzettség vagy az egészséges táplálkozás majd megvéd. Izrael esete pedig azt mutatja, hogy a tömeges harmadik-negyedik oltás sem csodaszer. Úgy fest, a járványt leginkább a korlátozások fékezik meg, amelyek közé szerencsésebb helyeken a zenei jellegű tömeges kampányrendezvények tiltása is odatartozik.

Úgyhogy – jobb híján – drukkoljunk Ákossal a józan ész felülkerekedésének.