kézilabda;MVM Dome;

Nincs üzemeltetője Magyarország legnagyobb fedett csarnokának, amely 116 milliárd forintból épült

Öt, általunk kompetensnek gondolt szervezetből négy válaszolt úgy, hogy nem tud semmit az új, húszezer fős aréna jövőjéről. Az állami hivatal hallgat.

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy ki (vagy melyik cég) fogja üzemeltetni az ország legnagyobb fedett csarnokát, a 22 022 néző befogadására alkalmas MVM Dome-ot: az arénában jelenleg a férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőinél tartanak, az éremosztó mérkőzések a hétvégén lesznek. A magyar válogatott is itt játszotta csoportmérkőzéseit, de a csapatnak csupán három parti adatott, mert két vereséggel és egy győzelemmel kiesett, és nem folytathatta az Eb-t. A válogatott minden idők legrosszabb Európa-bajnoki szereplésével a 15. helyen zárt, ami azért szurkolói körökben nem okozott osztatlan elismerést.

A csarnok a jelenlegi információk szerint 116 milliárd forintba került. Az ár a kivitelező Market Zrt. pályázata szerint a lehető legolcsóbb volt, ugyanis a legkisebb ajánlattal nyert: ez akkor bruttó 99,97 milliárd forint volt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a teljes egészében állami forrásból felépült csarnok akkor ennyivel drágult a kivitelezés két éve alatt, vagy ebben már benne vannak-e a korábbi költségek. Ugyanis a kormánynak első lépésként majdnem 14 milliárdért kellett visszavásárolnia a telket attól az ingatlanforgalmazótól, amelyhez a IX. kerület előző, még fideszes vezetésétől került a terület, és a tervezés is egymilliárdos tétel volt.

Legalább ennyire izgalmasabb kérdés, hogy ki fogja üzemeltetni Európa egyik legnagyobb csarnokát, egyáltalán, szükség volt egy ekkora arénára. Mindenesetre Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, a Fidesz pártigazgatója 2019 utolsó napján egy zárt körű évértékelőn ezt mondta: a Groupama Arénában öt év alatt ezer rendezvényt tartottak, és a nyereséges üzemeltetést látva vették a bátorságot arra, hogy a magyar államnál kérvényezzék a szomszédban épülő, 22 ezres multifunkcionális csarnok üzemeltetési jogának megszerzését is. – Ha megkapjuk az aréna üzemeltetését, nincs szükség egy nyolcezres csarnokra a Fradivárosban – mondta akkor Kubatov Gábor. Kijelentette, a végleges koncepció attól is függ, megkapják-e a csarnok üzemeltetését, amit csak akkor vállalnak, ha az nyereségesen működtethető.

Kérése meghallgattatott: 2020 júliusban Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte: a kormány a népligeti gigacsarnokot a Ferencváros tulajdonába adja. A tárcavezető tisztázta, tulajdont, nem pedig üzemeltetési jogot kapott a zöld-fehér klub. „Kötünk egy megállapodást a Ferencvárossal, hogy meghatározott számban elsőbbségük van az állami rendezvényeknek, illetve a nemzeti válogatott mérkőzéseinek, ezt a szerződésben a Ferencváros garantálni fogja” – részletezte a döntést a miniszter. Azt, hogy mi indokolta, hogy egyetlen tollvonással a Ferencváros tulajdonába kerüljön egy százmilliárdos csarnok tulajdonjoga, Gulyás azzal magyarázta, hogy a Ferencváros a futball-stadionhoz hasonlóan jól tudja majd működtetni, és „több sportágnak lehet kiváló és magas szintű otthona”.

A rekord gyorsan felépült, és nívójában valóban világszínvonalat képviselő csarnok üzemeltetéséről azonban egyelőre nincs hír. A Népszava öt intézményt, céget keresett meg, négy egyértelmű választ adott. A Ferencváros Groupama Arénáját üzemeltető Sportfive ezt írta: „Az új csarnok üzemeltetése nem tartozik a Sportfive Hungary Kft-hez.” A névadó Magyar Villamos Művek ezt válaszolta: „Az MVM kizárólag az MVM Dome névadó szponzora, társaságunk a sportcsarnok üzemeltetésében nem vesz részt.” Hasonlóképp reagált a kivitelező építőipari óriáscég: „A Market Építő Zrt. a Megrendelővel kötött szerződés alapján 2022. március 2-ig kizárólag műszaki üzemeltetési feladatokat lát el az MVM Dome sportcsarnokban, így a jövőben tervezett programokkal kapcsolatban nem tudunk tájékoztatást adni.” Ahogy a BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. sem szolgált megoldással: „Kizárólag energiahatékonysági fejlesztésekkel foglalkozunk a KEHOP 5.2.2 pályázat keretén belül. Kérem, forduljon a BMSK Zrt.-hez.” Utóbbit kétszer is megtettük, válasz lapzártáig nem érkezett.

A 118 milliárdból felépült MVM Dome-nak nincs honlapja sem, egy szimpla hivatkozás közli, hogy az oldal fejlesztés alatt áll. Mindez legalábbis furcsa, hiszen ennyi pénzből futhatta volna egy szerverre, a felületen pedig közzé tehették volna a leendő eseményeket. Pillanatnyilag annyi látszik biztosnak, hogy a 22 ezres, eredetileg multifunkcionálisnak álmodott csarnokban a sportesemények viszik a prímet: az idei női kézilabda BL Final Four-t, illetve a 2024-es és 2027-es női Eb-t, vb-t rendezik itt. Koncertekről, kulturális eseményekről nem tudni. A másik budapesti csarnok, a Papp László Sportaréna ugyan csak fele ekkora, de ott egymást érik az események, van olyan világsztár, akinek koncertje jövőre esedékes, de már most le van kötve az időpont (Justin Bieber). 

Ha így marad, akkor Magyarország lényegében a férfi kézilabda-válogatott három mérkőzéséért épített 116 milliárdért egy csarnokot.