Oroszország;Magyarország;Románia;Bulgária;NATO;Ukrajna;fenyegetés;

A NATO harci egységeinek a befogadásáról tárgyal Magyarország, Románia és Bulgária

Oroszországnak ez nem fog tetszeni.

Az Ukrajnát érő orosz fenyegetés ellenlépéseként az Egyesült Államok a NATO harci egységeinek a befogadásáról  tárgyal három NATO-szövetséges kelet-európai országgal, Bulgáriával, Romániával és Magyarországgal – írja a CNN. Az amerikai hírtelevízió információi szerint a három országba 1000-1000 fős NATO-kontingenst vezényelhetnek, hasonlót ahhoz, amilyen Lengyelországban és a balti NATO-tagországokban állomásozik már. Erre még az esetleges orosz katonai offenzíva előtt kerítenének sort. 

NATO-egységek küldésére az Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Királyság hajlandó, de a 30 tagország közül nincs mindegyik elragadtatva az ötlettől, a németek például fegyvereket sem akarnak eladni Ukrajnának.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök február 1-én utazik el Moszkvába tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.  

Románia már jelezte is, hogy fent akarja tartani a NATO védelmi és elrettentő képességét, és kész további szövetséges egységeket befogadni az ukrán konfliktus miatt. Erről Klaus Iohannis államfő beszélt szerdán a legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) ülése után. A román elnök üdvözölte Joe Biden amerikai, illetve Emmanuel Macron francia elnök bejelentését, miszerint mindkét stratégiai szövetséges kész NATO-egységeket küldeni Romániába, válaszul a térség biztonságát fenyegető fejleményekre. Leszögezte, a feszültség csökkentésében a párbeszédnek kell a főszerepet játszania, de arra az eshetőségre is fel készülni, hogy Oroszország lerohanja Ukrajnát.

Klaus Iohannis kijelentése azért figyelemre méltó, mert Oroszország éppen azt szabta a feszültség enyhítésének feltételéül, hogy a NATO egységeit vonják vissza a két keleti tagországból, Romániából és Bulgáriából. A Kreml nem akarja, hogy NAT-egységek kavarjanak a fekete-tenger térségében, a bukaresti és a szófiai vezetés azonban egyaránt elutasította az orosz követelést.

A CSAT ülése előtt – hívja fel a figyelmet az MTI –  Vasile Dincu román védelmi miniszter leszögezte, 

arról szó sincs, hogy Románia katonákat vagy hadi felszerelést küldjön Ukrajnába,

és nincs abban a helyzetben, hogy behívja a tartalékosokat. A NATO működési szabályzata is leszögezi, hogy az észak-atlanti szövetség csakis abban az esetben vethet be csapatokat, ha valamelyik tagországát fenyegetik, Ukrajna pedig nem tagja a szervezetnek - idézte az Agerpres hírügynökség a román védelmi minisztert.