kampány;Orbán Viktor;konferencia;jobboldal;

2022-01-26 20:44:57

Orbán Viktor Budapestre hívja a világ konzervatívjait, szeretne egy kicsit a vezetőjük lenni

Fő előadó lesz a március 25-26-án tartandó CPAC Hungary konferencián.

Az április 3-i magyarországi parlamenti választást felvezető kampány hajrájában, március 25-26-án rendezik meg Budapesten a CPAC Hungary rendezvényt, amelyre a világ vezető konzervatív politikusait várják – derült ki szerdán Szánthó Miklósnak, a kormányközeli Alapjogokért Központ vezetőjének a bejelentéséből. 

A Várkert Bazárban tartandó konferencia fő előadója Orbán Viktor magyar kormányfő lesz, a meghívottak névsoráról azonban egyelőre nem sokat tudni azon kívül, hogy jön Santiago Abascal, a spanyol szélsőjobboldali VOX elnöke és Jair Bolsonaro brazil elnök fia, Eduardo Bolsonaro is.

– mondta Szánthó Miklós.

Orbán Viktor egyébként – fűzhetjük hozzá – már hónapok óta próbál összehozni egy szélsőjobboldali pártokból álló frakciót az Európai Parlanentben a többi között a  Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), a volt olasz belügyminiszter, Matteo Salvini fémjelezte Liga, a spanyol Vox, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ), illetve a Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Gyűlés (RN) politikusaival, a kísérlet egyelőre kudarcot vallott, a PiS az utolsó pillanatban kihátrált a megállapodásból, mert nem akarja elhagyni azt az EP-frakciót, az Európai Konzervatívok és Reformisták Szövetségét, amelynek az egyik alapítója volt és amelyben jelenleg is politizál. Emiatt Matteo Salvini annak sem látta értelmét, hogy elutazzon az érintett pártok decemberi varsói csúcstalálkozójára.

A Conservative Political Action Conference (CPAC) az amerikai republikánusok seregszemléje. 1974 óta tartják meg, mindegyik hivatalban lévő republikánus elnök részt vett rajta Ronald Reagantől Donald Trumpig. Magyarországi rendezvénye csak a fénypontja lesz a szörnyek keringőjének, amely most kezdődik a magyar diplomáciában, Orbán Viktor ugyanis hétvégén elutazik a konzervatív pártvezetők madridi konferenciájára, aztán február 1-én Moszkvába utazik tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az orosz-ukrán és a NATO-orosz konfliktus árnyékában, február 17-én pedig Jair Bolsonaro brazil elnök jön Budapestre találkozni a magyar kormányfővel.