Pegasus;megfigyelés;Jobbik;

2022-01-27 13:43:32

A Pegasus célpontja lett a Fővárosi Választási Bizottság tagja is

Vértesy László a Jobbik kampányát segítette 2018-ban, de egy olyan időszakban törhették fel készülékét, amikor már eltávolodóban volt a párttól.

- derült ki a Direkt36 csütörtöki cikkéből.

A portál emlékeztet, a szakember éveken át volt a kormányközeli Századvég Alapítvány kutatója, majd a 2018-as parlamenti választás előtt a Jobbik környezetében végzett hasonló munkát. Az érintett nem kívánt a felmerülő kérdésekre válaszolni, így arra sem volt lehetőség, hogy leellenőrizzék, valóban megfigyelték-e. A kiszivárgott listán szereplő más Pegasus-célpontok esetében ugyanakkor korábban többször kimutatták a technikai vizsgálatok, hogy a készülékbe valóban behatoltak a kémszoftverrel.

Nem egyértelmű, hogy Vértessy László telefonját miért célozhatták be. A Direkt36 által megkérdezett ismerősei nem tudnak semmi olyan ellene folyó hatósági vizsgálatról, amely mindezt indokolhatta volna. 2018 őszének elején irányították rá a Pegasust, és az ismerőseitől kapott információk és a nyilvánosan elérhető adatok alapján ebben az időben nem történt vele semmi olyan esemény, amely könnyedén megmagyarázná célszeméllyé válását. Ekkortájt még tulajdonosa és vezetője volt a Civitas Intézet nevű cégnek, amely a tavaszi parlamenti választások előtt segítette a Jobbikot. 

A párt ügyeit ismerő források szerint ugyanakkor a Civitas ekkor már nem volt aktív, és Vértesynek se volt szorosabb kapcsolata a párttal. Az informátorok elmondták, a Jobbik néppárti irányváltásával megjelent körülöttük több új szakértő, és Vértesy ezzel a hullámmal együtt érkezett. „Ekkoriban úgy tűnt, leginkább a Jobbik tudja megszorongatni a NER-t, ez pedig vonzotta az értelmiségieket a Jobbik és Vona felé” – mondta az egyik forrás arról az időszakról, amikor Vértesy is megjelent a párt környékén. Emellett szoros kapcsolatban állt a Jobbik vezetőivel is. „Amikor a programalkotás ment, akkor a Civitas vezetőjeként részt vett a megbeszéléseken, és így a legszűkebb kampánycsapat tagjaként dolgozott” – mondta a Direkt36-nak Volner János, a párt korábbi alelnöke és frakcióvezetője, aki azóta már szembefordult a Jobbikkal. Azonban abban az időszakban - amikor telefonját megcélozták - már nem volt aktív kapcsolatban a párttal.