fürdő;Fővárosi Közgyűlés;jegyár;

2022-01-27 18:25:58

Zár a Gellért, nyit a Rác

Az év második felétől átlagosan nyolc százalékkal emelik a jegyárakat a magyar vendégek által kedvelt strandokon és fürdőkben is. A Széchenyi és a Rudas árai 20 százalékkal nőnek.

Idén nyáron két évre bezár a Gellért fürdő, novemberre viszont megnyithat a Rác. A kettő felújítására csaknem 18 milliárdot költene a főváros – derült ki a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

A különleges atmoszférájú Rác fürdő és a mellé újonnan épített 67 szobás hotel a Tarlós-féle városvezetés játszmáinak köszönhetően került felszámolóbiztoshoz, tőle vette meg tavaly árverésen a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) több mint ötmilliárd forintért. A fürdő felújítása a BGYH üzleti terve szerint kétmilliárdba kerül, amelyet a szomszédban felépült Rác hotel hasznosításából teremtenének elő. Elsősorban eladásból, hiszen Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes kijelentette, a főváros a közeljövőben sem kíván szállodaüzemeltetéssel foglalkozni. A BGYH üzleti tervében minimum 3,4 milliárd forintos „hasznosítási értékkel” számolnak. 

Az üzleti terv még egy ingatlaneladással számol, igaz ezt házon belül oldanák meg: a BGYH 700 millióért eladja a Fővárosi Önkormányzatnak az egykori újpesti uszoda telkét, ahol a IV. kerülettel kötött megállapodás értelmében park létesül remélhetőleg uniós forrásból. (A másik lehetőség, hogy 40 méter magas épületekkel, sűrű beépítésű projekt valósul meg a területen.)

A fürdőtársaság nagy merészséggel kétszeresére – 12,1 milliárd forintra – emelné árbevételét az idén. Ehhez az ingatlanértékesítéseken túl a belépők árát is emelni kell. A főként külföldiek által látogatott Széchenyi és a Rudas fürdő jegyárai 20 százalékkal drágulnak, ami két eurós többletet jelent. Ez a külföldi vendégeknek Gy. Németh szerint meg se kottyan, a magyar fürdőzők pedig kedvezményes bérleteket és olcsóbb árat biztosító Zsigmondy-kártyát vásárolhatnak. A magyar vendégek által inkább látogatott fürdőkben és strandokon az év második felétől átlagosan nyolc százalékkal emelik a jegyárakat.