Gattyán György;Fidesz;párt;NVB;

2022-01-27 19:31:53

Nyilvántartásba vette az NVB a Fideszt és Gattyán György pártját

A Megoldás Mozgalom alelnöke nemrég koccintott és csevegett egyet Orbán Viktorral.

Újabb négy jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 38-ra emelkedett a nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma. Négy évvel ezelőtt 101 pártot vett nyilvántartásba a bizottság, továbbá mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatot.

Az parlamenti választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat; a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat. Az NVB-nek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Korábban az NVB már nyilvántartásba vett 27 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül hetet.

A testület csütörtöki ülésén további három pártot vett nyilvántartásba, ezek a kérelmek beérkezési sorrendjében a következők: 

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál.

Gattyán György szereti tagadni, hogy köze van a NER-hez, ezt azonban cáfolja, hogy 2021 elején egyik cége, az elektromos aláírást lehetővé tevő Netlock Kft. 900 millió forintos támogatást kapott egy Rogán Antal kabinetminiszterhez közeli magántőkealaptól, illetve az állami Eximbanktól. Az állami pénzintézet által működtetett Columbus Magántőkealap társtulajdonos is lett a cégében, amelynek a honlapjáról kiderül az is, hogy a Magyar Villamos Műveknél és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél is működtet belső ügyfélszolgálati rendszert, továbbá a cég referenciái között szerepel a Szerencsejáték Zrt. Nemrég Gattyán György pártjának az alelnökéről,  Huszár Viktorról derült ki, hogy koccintott Orbán Viktorral.

Az április 3-i parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kell, hogy a közgyűlés január 31-ig döntsön a nemzetiségi lista állításáról, és szükséges hozzá a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása is.

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.