koronavírus;omikron variáns;György István;oltások;akciók;

2022-01-27 18:27:35

Itt a bejelentés, februárban is folytatódnak az oltási akciónapok

A koronavírus omikron-variánsának a fertőzőképessége miatt sürgetnék a vakcinák beadatását, sőt, a szakértőkkel ellentétben a negyedik oltást már mindenkinek ajánlják.

Az operatív törzs javaslatára a kormány döntött arról, hogy februárban tovább folytatódnak a csütörtök és péntek délutáni, valamint a szombati központi oltóhelyi akciónapok – közölte csütörtök délután a kormányzati tájékoztató portál. 

Az írás szerint György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban a közmédiának nyilatkozott erről:

Minderről, az oltási akció februári megismétléséről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter már a január 13-i kormányinfón beszélt, büszkélkedve, hogy „Magyarországon 9,2 millió oltóanyag van”.

Most György István összegezte,  ez már negyedik oltási akciósorozat lesz, adataik szerint decemberben, három hét alatt több mint 1,4 millió embert oltottak be, idén pedig több mint 420 ezret. Felidézte:

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az időpontfoglalásos rendszerrel bármelyik napra lehet időpontot foglalni, s kiemelte, hogy „az omikron variáns rendkívüli fertőzőképessége miatt különösen fontos az oltások felvétele”. Figyelmeztetett a korábbi kormánydöntésre is, amely szerint a védettségi igazolványok február 15-étől oltási igazolvánnyá alakulnak át, így aki a második oltást követő hat hónapon belül nem veszi fel a harmadikat, annak nem lesz érvényes az oltási igazolványa. Az adatok szerint egyébként már 37 ezer negyedik oltást is beadtak.

– fogalmazott az államtitkár, csakhogy ezzel a szakértők nem értenek egyet, a Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői nevű csoport ajánlása szerint például negyedik oltás helyett inkább FFP2-es maszkot kellene viselni.